Publicitat
Publicitat

RETALLADES, NOU AJUST DEL GOVERN ESPANYOL

Encara que la pujada s'apliqui a mitjans de mes, el que compta és la data de pagament de la factura

Els rebuts d'aquest mes ja incorporaran l'IVA

Una de les mesures més importants d'entre les que va anunciar Mariano Rajoy va ser la pujada de l'IVA. Malgrat que feia mesos que s'esperava, el govern espanyol ha deixat diverses incògnites obertes, alguna de les quals (principalment, quan entrarà en vigor) s'hauria de resoldre en el consell de ministres d'avui. Aquests són alguns dels principals dubtes que ha generat la decisió d'incrementar l'impost.

Quan serà efectiva la pujada de l'IVA?
Avui s'hauria d'aclarir si entra en vigor dilluns o l'1 d'agost

És una de les principals incògnites i, per sorprenent que pugui semblar, el govern espanyol fins ara no ha respost a aquesta pregunta de manera clara. Algunes fonts de l'executiu van assegurar el mateix dimecres que l'entrada en vigor seria dilluns vinent, dia 16, com a molt tard (l'endemà que la mesura aparegui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat , el BOE). Però poc després altres fonts van matisar aquesta afirmació. Les possibles complicacions tècniques que segurament es trobaran moltes empreses i comerços per canviar l'IVA amb tan poca antelació podrien fer que finalment s'endarrerís uns dies l'entrada en vigor de l'increment. Altres fonts governamentals van assegurar a Reuters que la pujada es farà efectiva el dia 1 d'agost.

El més probable és que el govern espanyol doni una resposta definitiva a aquesta incògnita a la roda de premsa del consell de ministres que se celebra avui mateix.

Què passarà amb els rebuts d'aquest mes?
El que compta és quina data apareix a la factura

Primer caldrà saber quan es fa efectiva la pujada. Si, com sembla, s'acaba fent dilluns vinent, les factures d'aquest juliol (llum, gas i telèfon, per exemple) ja inclouran l'IVA al 21%. Tant se val que la pujada s'hagi fet a mitjans de mes: els rebuts de tot el juliol estaran gravats amb el nou tipus de l'IVA. Els impostos que es paguen són els que hi ha en vigor en el moment de fer el pagament, segons va informar ahir l'organització de consumidors Facua. Només tindríem dret a reclamar que ens apliquin l'IVA antic si la data de la factura és d'abans de la pujada.

Quant pagarà de més cada família?
El cost serà d'un màxim de 600 euros anuals

Les organitzacions de consumidors han fet diferents càlculs que indiquen que les famílies pagaran entre 415 i 600 euros anuals més arran de la pujada de l'IVA. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) estima que el cost serà de 415 euros (34 euros mensuals) mentre que la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Mestresses de casa, Consumidors i Usuaris (Ceaccu) eleva la factura a 600 euros (50 euros mensuals). Una de les partides més afectades és la d'aigua, electricitat i combustible. Una família gasta 8.900 euros anuals en aquesta àrea i el sobrecost serà d'uns 200 euros.

Per quins productes i serveis no es paga l'IVA?
Els lloguers i les exportacions estan exempts de l'impost

Hi ha diferents activitats per les quals no s'ha de pagar l'IVA. Per exemple, no es paga en educació i serveis sanitaris, ni tampoc quan es lloga un immoble (excepte si el lloguer es fa per posar-hi un negoci). Tampoc es paga l'IVA en les operacions financeres i d'assegurances o si s'exporten productes a l'estranger. Les loteries i apostes organitzades per l'Estat i les comunitats autònomes també n'estan exemptes.

Quina afectació tindrà sobre les rebaixes?
Els preus es mantindran, però les vendes baixaran

El fet que l'IVA es canviï enmig del període de rebaixes introdueix incertesa sobre què passarà amb els preus. Els productes ja rebaixats mantindran els preus, segons Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya. Segons Fraile, els preus no variaran perquè ja estan fixats (la llei obliga a mostrar el preu antic i el preu del producte un cop rebaixat) i els comerços acabaran assumint el cost de la pujada de l'IVA. De fet, grans cadenes com Inditex, Mango i Cortefiel ja han anunciat que no apujaran els preus. Per la seva banda, els gestors no ho veuen clar. Pepi Sánchez, experta en tributs de la Gestoria Gabaldón, considera molt problemàtic augmentar l'IVA enmig de rebaixes. "Els ordinadors poden variar el tipus de l'IVA, però els que més patiran, com sempre, seran els petits empresaris", afirma.

D'altra banda, Fraile creu que apujar l'impost perjudicarà la temporada de rebaixes per l'efecte psicològic negatiu que tindrà sobre les decisions de compra dels consumidors.

Quant pujaran els preus dels aliments?
Els productes bàsics seguiran costant el mateix

La majoria d'aliments estan gravats amb el tipus reduït de l'IVA, que ha crescut del 8% al 10%. Però els aliments considerats bàsics seguiran costant el mateix perquè formen part de la categoria superreduïda, que està gravada amb un 4%. Els aliments bàsics són el pa (menys l'integral i altres pans especials, que formen part del tipus reduït), la farina, la llet, el formatge, els ous, la fruita, la verdura, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals.

Tot i que s'havia especulat que el govern espanyol podria apujar el tipus superreduït -o, almenys, excloure d'aquesta categoria diversos productes que en formen part- al final sembla que no serà així.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT