Dossier 04/06/2012

Primer repte: consensuar el full de ruta del mandat

PSC i CiU negocien aquests dies el full de ruta del mandat. Per segellar l'acord, uns i altres haurien de cedir en temes de conflicte com els canvis que l'equip de govern vol introduir a les escoles bressol.

M.o.
2 min

BARCELONAEl gir sociovergent que s'ha començat a deixar veure aquests últims dies a l'Ajuntament de Barcelona, amb acords de plenari com el del pacte de l'educació i el viatge conjunt de l'alcalde Xavier Trias i el socialista Antonio Balmón a Madrid, té sobre la taula una prova de foc: el full de ruta del mandat. PSC i CiU han vertebrat tres comissions que treballen per llimar les asprors entre les dues formacions en els camps econòmic, social i urbanístic. Si les converses avancen en la bona direcció, aprovaran conjuntament el Pla d'Actuació Municipal (PAM), que recull els projectes fonamentals de tot el mandat. Assolirien, així, una gran entesa per a la governança de la ciutat.

L'acord, però, s'haurà de suar perquè entre uns i altres hi ha ara mateix grans discrepàncies en projectes polèmics. Els canvis que l'equip de Xavier Trias -per mitjà del regidor d'Educació, Gerard Ardanuy- introduirà en el model d'escoles bressol municipals s'han erigit com a pedra angular de les negociacions.

El líder socialista a l'Ajuntament, Jordi Martí, no avala les mesures anunciades -que inclouen, per exemple, incrementar les ràtios i externalitzar la gestió de tres centres- i té clar que caldria algun moviment en aquesta direcció per donar suport al document d'acord que ha de guiar la ciutat els pròxims anys.

En matèria urbanística, grans projectes com el Blau@Ictinea, el nou barri que Trias projecta a la zona del Morrot del port, o la idea d'obrir portes a Collserola s'erigeixen com a protagonistes de les converses. De moment, el PSC ha posat sobre la taula de Trias els cent projectes que considera fonamental tirar endavant i els que no veu, de cap manera, amb els ulls del govern. Ara espera que CiU concreti les seves propostes per comprovar fins on estan disposats a cedir uns i altres per rubricar l'acord final pel PAM. De moment, no han concretat renúncies en cap de les bandes.

stats