Dossier 28/04/2013

Una retallada de condicions desigual

2 min

CATALUNYA

SOUS

Els empleat públics de la Generalitat ja tenen confirmada la retallada d'una paga extra aquest 2013. La perdran en dos temps: mitja al juny i mitja al desembre. Això se suma a la tisorada de l'any passat, primer quan la Generalitat els va retallar el sou un 3% al juny i després quan Rajoy va decretar que ningú cobraria l'extra de Nadal.

PLANTILLA

El sector públic català ha perdut més de 7.000 empleats en els últims dos anys, un 4,35% del total. Aquí s'hi han de sumar els expedients a empreses públiques. A més es van suspendre convocatòries de noves places l'any passat i aquest, i les baixes i jubilacions no es cobreixen, més enllà de recol·locacions internes de treballadors.

JORNADA

Quasi 7.000 treballadors interins de la Generalitat afronten el segon any amb el sou i la jornada retallats un 15%. Va ser una mesura del Govern per evitar acomiadaments. A més, els treballadors públics catalans no van veure's afectats per l'allargament de jornada que va dictar Rajoy perquè aquí ja es feien 37 hores setmanals.

PLANS DE PENSIONS

El 2013 és el tercer any consecutiu en què els treballadors públics del Govern no rebran cap aportació als plans de pensions. El govern d'Artur Mas va aprovar aquesta mesura per al 2012 i el 2013, però llavors ja feia un any que estaven suspeses. Tampoc hi ha hagut aportació al fons social els últims dos anys.

ALTRES EXTRES

El Govern ha suspès temporalment extres com el plus de productivitat i també ha retallat, de manera permanent, complements salarials com la compensació en casos de baixa. En el primer any de reducció de jornada per cuidar els fills ara també es retalla el sou i s'han eliminat els tiquets menjador, entre d'altres compensacions.

ESPANYA

SOUS

El govern espanyol va decretar com a mesura d'austeritat la supressió de la paga extra del desembre, una retallada per estalviar 5.400 milions d'euros, segons els seus càlculs. Aquest any no ha fet cap senyal de voler repetir la mesura, però ningú ho descarta. Els sous públics de l'administració central quedarien en tot cas congelats.

PLANTILLA

L'administració central de l'Estat ha retallat l'últim any 15.900 llocs de treball, un 3% de la plantilla total. La reducció es va concentrar en l'últim trimestre del 2012. Tampoc es cobreixen jubilacions ni baixes, en aquest últim cas excepte quan es tracti de metges, mestres o cossos de seguretat, en què es cobrirà el 10%.

JORNADA

La jornada laboral dels empleats de l'Estat va passar de 35 hores setmanals a 37,5 hores després del decret de mesures d'austeritat de Mariano Rajoy l'any pasat. En cas de voler mantenir la jornada antiga, l'executiu ho acceptava a canvi que se'ls retallés el sou proporcionalment al menor temps treballat per sota de 37 hores.

PLANS DE PENSIONS

Rajoy, després que ho fes Catalunya, també va dictar una suspensió en les aportacions als plans de pensions de la plantilla de funcionaris de l'administració central l'any passat. La mesura es va anunciar, en principi, al paquet de retallades que va presentar a Brussel·les el 2012 i està per veure si es prorrogarà enguany.

ALTRES EXTRES

El govern del PP va eliminar la meitat dels dies de lliure disposició dels funcionaris de l'administració de l'Estat -anomenats moscosos - que ara són tres i no sis. També va suprimir els dies addicionals per antiguitat. L'impacte econòmic, va dir, es recuperarà via aportació al fons de pensions dels empleats públics el 2015.

stats