Dossier 03/06/2012

Els retrets de la premsa internacional

Els diaris del món han passat de destacar la perseverança i la tenacitat de Mariano Rajoy per accedir al poder a qüestionar-ne la capacitat de gestionar una crisi que amenaça d'estendre's

2 min

The Economist

L'error de diagnòstic [02-06-12]

"El temps per resoldre la crisi del deute a Espanya s'acaba. Per fer-ho cal que Madrid, però sobretot Brussel·les i Berlín, repensin radicalment l'estratègia. El govern espanyol hauria de tenir la llibertat de prioritzar menys l'austeritat i més el sanejament de bancs. [...] El problema a Espanya no és que els seus polítics no estiguin decidits a fer reformes. [...] El problema d'Espanya és que el diagnòstic és erroni. El seu govern i els alts càrrecs europeus asseguren que el principal repte és fiscal. [...] I la prioritat fiscal porta a fer passos enrere".

The New York Times

Les vies dolentes de Rajoy [12-04-12]

"Espanya pot ser la pròxima economia europea a caure per culpa de la mala gestió de la crisi a la zona euro que ha fet Alemanya. Cal que no passi. Però passarà si no és que la cancellera Merkel entén que cap país pot eixugar els deutes frenant el creixement econòmic. [...] Sense cap via bona per aconseguir els objectius [de dèficit públic], Rajoy n'ha proposat moltes de dolentes, com retallar la inversió pública i la formació laboral. [...] Estafar els treballadors de demà fent-los pagar la bombolla immobiliària d'ahir no té cap sentit".

Reuters

L'inexpert dels passos en fals [31-05-12]

"Els banquers i els mitjans diuen que els passos en fals de Rajoy estan empitjorant les coses en un moment crític. El president del govern espanyol és -com molts altres ministres- de províncies, no té experiència internacional, no té un coneixement gaire aprofundit de l'economia i parla un anglès limitat. Una precipitada roda de premsa de Rajoy dilluns va acabar amb els mercats aterrits per la falta de claredat sobre com es finançaria el rescat de Bankia i la insistència en el fet que els bancs espanyols no necessitaven un rescat europeu".

Der Spiegel

La capacitat de molestar [23-04-12]

"El perill és real. De fet, d'ençà que l'actual govern espanyol va prendre possessió del càrrec fa uns mesos, ha demostrat més capacitat de molestar els seus socis europeus que de resoldre els seus problemes financers. Molts observadors diuen que l'última escalada en la crisi la va desencadenar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, quan va anunciar que no compliria amb les regles d'austeritat de la UE. «Aquesta és la millor manera d'espantar els inversors», diu un alt càrrec al ministeri d'Economia alemany".

Le Monde

Orgullós, desconfiat i quixotesc [29-05-12]

"Orgullós i desconfiat, Rajoy va repetint que Espanya no sol·licitarà ajuda exterior. Que no li calen els mecanismes de salvaguarda de l'eurozona. Que se'n sortirà tota sola, que no pidola res. En definitiva, que la seva situació no s'assembla ni a la de Portugal ni a la d'Irlanda, i encara menys a la de Grècia. Les bones paraules del cap de govern conservador deixen entreveure el seu gest quixotesc. «No hi haurà cap rescat europeu per al sector bancari espanyol», afirmava el dilluns 28 de maig, al final d'una jornada de tempesta sobre els mercats ibèrics".

stats