CRISI, ELS MÉS DESFAVORITS
Dossier 15/06/2012

Els sensepapers a Catalunya tindran metge de família

Els immigrants irregulars podran rebre atenció primària a Catalunya i necessitaran una autorització per accedir a proves i metges especialistes. El Govern desobeirà així el decret sanitari espanyol.

Lara Bonilla
2 min
EL DRET UNIVERSAL A LA SALUT  Immigrants a l'entrada d'un CAP de Salt. A Catalunya els sensepapers podran seguir anant al metge de família, en contra del que ha aprovat el govern espanyol, però necessitaran una autorització per anar a l'especialista o fer-se proves.

BARCELONA.A partir de l'1 de setembre només els ciutadans amb nacionalitat espanyola i els estrangers amb residència legal tindran accés a la sanitat. Els immigrants sense papers es quedaran sense targeta sanitària, segons estableix el reial decret espanyol de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari, i només es prestarà assistència en cas d'urgències, als menors i a les embarassades. Però a Catalunya la situació serà diferent, ja que el Govern desobeirà la norma i els sensepapers continuaran tenint accés al metge de família, com fins ara.

Per accedir a la resta de prestacions sanitàries, ja sigui cirurgia, especialistes o proves diagnòstiques, els immigrants en situació irregular necessitaran una autorització del Servei Català de la Salut. El metge de família farà la petició de la prova o la derivació a l'especialista, com es fa ara, però després CatSalut decidirà si l'autoritza o no. Aquest control servirà "per evitar casos de turisme sanitari", va dir ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz. En tot cas, el Govern vol garantir que "tothom tindrà metge de família".

Aquest és el mecanisme en el qual treballa Salut, i que encara s'ha d'acabar d'articular, perquè els sensepapers no quedin fora de la sanitat. Ruiz havia dit que els sensepapers tindrien una targeta sanitària especial que els donaria accés a determinats serveis bàsics de salut, però l'opció que ara s'estudia no és fer una nova targeta, sinó que la targeta tingui diferents graus de cobertura per limitar les prestacions en funció de si la persona és ciutadà o resident legal o no. "No sé com ho faran. És factible, però tècnicament és difícil. Aquestes persones ja tenen targeta sanitària. Què hauran de fer? ¿Demostrar que no tenen papers?", es preguntava ahir Lluís Valerio, del grup de cooperació i immigració de la Societat Catalana de Medicina Familiar (Camfic).

Tota la comunitat mèdica s'ha rebel·lat contra el decret del govern espanyol. Tant el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, com metges d'atenció primària i d'hospitals públics van explicar a l'ARA que incomplirien el decret i continuaran atenent immigrants sense papers.

Rectificació del govern espanyol

El ministeri de Sanitat va fer públic ahir un nou esborrany del decret sanitari en què modificava alguns articles per garantir l'accés de tots els ciutadans espanyols a la sanitat, però no als immigrants en situació irregular, que continuen quedant-ne fora. L'anterior decret restringia les prestacions sanitàries dels més grans de 26 anys que no haguessin cotitzat mai. Ara, però, ha rectificat i tots els ciutadans que resideixin legalment a Espanya i tinguin ingressos inferiors a 100.000 euros anuals tindran dret a la targeta sanitària, encara que no hagin cotitzat a la Seguretat Social. Sense aquest aclariment, els més grans de 26 anys que no haguessin cotitzat s'haurien quedat sense targeta. Segons Ruiz, aquest és "el camí" a seguir.

Les comunitats autònomes han de rebre avui la informació sobre qui té dret a la targeta sanitària i sobre els nivells de renda dels ciutadans per determinar quin grau de copagament dels medicaments han d'assumir. Això ha de permetre que Salut tingui 15 dies per "fer proves" sobre el nou sistema, que entrarà en vigor l'1 de juliol. Abans, però, el 23 de juny començarà a aplicar-se l'euro per recepta.

stats