RESCAT LES RETALLADES
Dossier 15/07/2012

Les sorpreses del BOE

El govern espanyol no havia anunciat algunes de les mesures que van acabar apareixent ahir al 'Butlletí Oficial de l'Estat' i a la web del ministeri d'Economia. Aquestes són les més importants

J. Rusiñol / à. Font Manté / A. Garcia Morera / I. Pujol
3 min
Les sorpreses del BOE

BARCELONAMés restriccions per cobrar l'atur

CERCA ACTIVA DE FEINA

El govern espanyol vol ser molt exigent amb la prestació d'atur i al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) s'emfatitza molt que l'executiu podrà suspendre aquest subsidi quan els inspectors "trobin indicis suficients de frau". Els perceptors de prestacions per desocupació hauran d'acreditar davant dels serveis d'ocupació quines són les actuacions que han emprès per trobar feina o per millorar la seva ocupabilitat (és a dir, la formació i les aptituds per treballar). A més, la renda mínima de reinserció (coneguda com a PIRMI a Catalunya) es deixarà de cobrar automàticament si el sol·licitant surt a l'estranger "per qualsevol motiu o durada". Aquesta ajuda, de 426 euros, es concedeix a col·lectius especials i a persones de més de 45 anys que són aturats de llarga durada.

22.100 milions de més amb l'IVA

XIFRES A L'OMBRA

Divendres el govern espanyol es va negar a donar xifres de l'ajust. Ara se sap, a través d'una pàgina web en anglès de l'executiu destinada sobretot a inversors, que vol recaptar 22.100 milions amb la pujada de l'IVA: 2.300 aquest any, 10.134 el 2013 i 9.670 el 2014. El BOE recull que les biblioteques i els museus, el transport de viatgers, l'habitatge i les ulleres graduades tindran un tipus del 10%. Els teatres privats lamenten que només ells i no els públics passin a tenir ara un IVA del 21%.

¿Tornarà la paga de Nadal?

INCÒGNITA

Les 90 pàgines publicades ahir al BOE no deixen clar que es recuperi la paga de Nadal per als funcionaris, que en principi s'havia de recuperar el 2015. Possiblement es faci només si es compleixen els objectius de dèficit, però no amb pagaments en metàl·lic sinó a través d'aportacions al fons de pensions.

Aperitiu de la reforma energètica

PREU DE LA LLUM, VARIABLE

Els més de vint milions d'usuaris de la tarifa d'últim recurs (TUR) de la llum a Espanya pagaran el rebut en funció del seu lloc de residència, segons recull el BOE d'ahir. Les comunitats autònomes passaran a carregar en la factura de la llum els tributs que ara imposen a les elèctriques. Una altra novetat és que el govern espanyol deixarà de revisar trimestralment els peatges d'accés al sistema elèctric i ho farà un cop a l'any. El gruix de la reforma energètica està per arribar i suposarà la implantació, entre altres mesures, d'una taxa a les nuclears.

Retallada extra a la dependència

ENCARA MENYS FINANÇAMENT

El BOE va revelar ahir una retallada addicional a la llei de la dependència que no havia estat anunciada. El consell de ministres va aprovar divendres una reducció de més del 13% del finançament que aporta a les comunitats autònomes en funció del nombre de beneficiaris. D'aquesta manera, els 210,4 milions que l'Estat va aportar a Catalunya per aquest concepte l'any passat es veurien reduïts en uns 28 milions. En els pressupostos generals del 2012, el govern espanyol ja havia eliminat la partida fixa -que no depèn del nombre de beneficiaris-, que el 2011 havia significat 48 milions per a Catalunya. Així, la quantitat que la Generalitat deixarà d'ingressar de l'Estat per a l'aplicació de la llei de la dependència serà d'uns 76 milions, una reducció del 30%. Abans d'aquesta retallada, el Govern ja denunciava que el finançament estatal era insuficient. Cobria només el 20% dels costos, mentre que la Generalitat n'assumia el 70%. La llei estableix que haurien de fer la mateixa aportació.

Retallades a la compra d'habitatge

ADÉU A LA COMPENSACIÓ

Cop als que van comprar una casa abans de l'any 2006. El govern espanyol ha decidit eliminar aquest any la compensació fiscal per a la deducció de l'habitatge habitual a tots els que van comprar-lo abans del 20 de gener del 2006. Fins a aquella data, els contribuents podien deduir-se per la seva hipoteca fins a un 25% els dos primers anys i un 20% a partir del tercer. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero va optar per rebaixar-ho a un 15% i amb un topall màxim. Per evitar perjudicis, es va establir una compensació fiscal que en minimitzava l'impacte en el canvi de tributació. La seva supressió, que ni Mariano Rajoy ni el ministre Cristóbal Montoro van anunciar en públic, ja tindrà efecte a partir de la declaració de la renda de l'any que ve. Tal com ja es va avançar, el BOE recollia ahir que les desgravacions a l'IRPF per l'habitatge s'eliminen l'any que ve després d'haver estat "d'utilitat en un any d'especial debilitat de la demanda". És una de les directrius que Brussel·les va dictar al govern espanyol.

Menys ajudes a l'emancipació

RETALLADA A LA GENT JOVE

Mariano Rajoy ha optat ara per reduir en un 30% la renda bàsica d'emancipació per als joves que ja la rebien. Passaran d'ingressar 210 euros al mes a 147. A finals de l'any passat, el govern espanyol ja va decidir eliminar aquesta prestació, però es van mantenir les que ja havien estat concedides. A partir d'ara també es manté la subvenció de préstecs per a l'habitatge protegit a tots els beneficiaris que tenen reconeguda l'ajuda, tot i que l'executiu avisa que no se'n concediran de noves.

stats