Dossier 30/10/2016

Podem tem perdre una oportunitat històrica

Les guerres internes dessagnen el partit en plena pugna per liderar l’oposició al Congrés i al carrer

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Errejón, Iglesias (tapat) i altres diputats de Podem discutint amb alguns de Ciutadans, entre els quals José Manuel Villegas.

Madrid“Ja fa temps que advertim Pablo Iglesias, però no ens escolta: si no canvia d’actitud, Podem pot tornar a perdre l’oportunitat històrica de liderar l’oposició per culpa de les batalles internes”. La frase la pronunciava a principis de setmana ni més ni menys que un dels assessors personals de Pablo Iglesias. Fins i tot dins el seu equip es multipliquen les esquerdes sobre l’estratègia que ha emprès el líder de la formació lila per fer front al nou govern de Mariano Rajoy. Podem té a les seves mans, després que el president espanyol l’hi hagi posat en safata durant el debat d’investidura, liderar l’oposició, mentre el PP i Ciutadans fan l’abraçada de l’ós a un PSOE totalment dividit i sense lideratge. Però el principal problema és que Iglesias i el seu número dos, Íñigo Errejón, continuen immersos en una batalla pública de retrets -i fins i tot insults- que els allunya de poder donar una resposta sòlida a la crisi socialista.

Pablo Iglesias va tornar de vacances amb una idea clara: Podem no es pot tancar a les institucions i cal respondre amb un discurs dur, radical i de reconnexió amb la militància. Des de llavors ha imposat aquesta línia en tots els sentits. Dijous es va poder constatar al Congrés, quan va decidir abandonar l’hemicicle després d’una picabaralla amb el portaveu del PP, Rafael Hernando, i que la presidenta de la cambra, l’exministra Ana Pastor, li negués el torn de rèplica. I ahir es va tornar a poder comprovar aquesta estratègia de reconquesta del carrer amb el suport a la manifestació “Envolta el Congrés” en contra de la investidura “il·legítima” de Rajoy.

“El problema d’Iglesias és el seu temperament. No és tot càlcul com Errejón, sinó que viu i reacciona apassionadament”, explica una de les portaveus dels anticapitalistes de Madrid. El líder de Podem ha abraçat aquesta facció per guanyar la pugna interna pel lideratge de la capital espanyola, que es resoldrà el 9 de novembre. Aquesta batalla entre pablistes i errejonistes s’ha convertit en una pugna sobre com actuar d’oposició, si al carrer o a les institucions, i també sobre la relació amb el PSOE. “Potser les seves formes no són les millors, però Iglesias és un gran estrateg polític i ha vist que un govern a l’ombra des del Congrés, que tombi el que decideix l’executiu de Rajoy, és una fal·làcia”, assegura un dels seus assessors.

Arribar als que falten

Però Iglesias és conscient que haurà de fer equilibris. Podem tem que la resta de partits els criminalitzin per sortir al carrer a protestar i no fer-ho des de les institucions. Una mostra és que no s’hagin volgut posar davant de la manifestació “Envolta el Congrés”. Els partidaris d’Errejón consideren que amb aquesta actitud radical Podem només fa “por” als votants socialistes que podrien abraçar el seu partit. L’objectiu del número dos de la formació és crear un Podem amfibi que sedueixi tant els moviments socials i els que protesten com els que treballen. Per defensar-ho asseguren, amb dades a la mà, que qui més els vota és gent amb rendes mitjanes i altes, i que cal intentar connectar amb la gent amb menys recursos que tem perdre el poc que té amb Iglesias de president. Sigui com sigui, el debat trigarà a resoldre’s. Només confien que sigui abans que el del PSOE.

stats