Publicitat
Publicitat

ACCIÓ crea un directori per vendre les ‘start-ups’ catalanes al món

L’objectiu és que la plataforma, que s’ha completat després d’un any d’anàlisi, es converteixi en una radiografia a temps real de l’ecosistema emprenedor català

L’ecosistema emprenedor català ja té mapa. La Generalitat, a través d’ACCIÓ, va presentar ahir un directori web que agrupa les start-ups catalanes amb l’objectiu de presentar-les al món i captar l’atenció -i la inversió- del capital risc estranger. La plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub ha identificat fins a 1.086 empreses amb potencial de creixement, que facturen conjuntament 1.300 milions d’euros i donen feina a prop de 10.000 treballadors. Segons les dades que ha recollit ACCIÓ per elaborar el directori, una de cada quatre start-ups catalanes ha accedit a finançament en fase avançada, és a dir, per sobre del milió d’euros, però només un 1% ha aconseguit aixecar més de 20 milions. A més, les dades mostren que un 43% han captat finançament per menys de 250.000 euros i un 80% encara tenen ingressos per sota del milió d’euros.

L’objectiu és que la plataforma, que s’ha completat després d’un any d’anàlisi, es converteixi en una radiografia a temps real de l’ecosistema emprenedor català. Com a condició, les empreses que hi apareguin han tenir menys de deu anys de vida, no haver sortit a borsa ni tenir més del 50% del seu capital en mans d’un sol inversor. Així doncs, el directori s’actualitzarà contínuament per reflectir la mortalitat del sector i els casos en què les empreses deixin de considerar-se start-ups perquè augmenten de mida.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va destacar durant la presentació de la iniciativa que Barcelona ja és la cinquena ciutat europea en l’àmbit de les start-ups en diversos rànquings internacionals. De fet, Baiget va recordar que Catalunya atreu el 71% de la inversió estrangera en capital risc que arriba a Espanya. En aquest sentit, l’internet de les coses i la innovació digital en salut -l’anomenada eHealth - són els sectors que atreuen més inversió estrangera. El mapa emprenedor català està dominat per les TIC, l’enginyeria i la farma, que són gairebé el 60% de les empreses.

Mapa dels inversors

El directori també identifica que Caixa Capital Risc, Cabiedes & Partners, Esade BAN i Inveready són els inversors més actius a Catalunya. Pel que fa als internacionals, Idinvest Partners, Kurma Partners i Point Nine són els que tanquen més operacions amb empreses catalanes.

Més continguts de