CAOS AERI

El sindicat USCA assegura que el 3 de desembre haurien pogut operar el 50% dels vols

Segons recull Europa Press, Aena s'hauria anticipat tancant tot l'espai aeri

Aena (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) va decidir tancar tot l'espai aeri espanyol el passat 3 de desembre, cosa que va deixar desenes de milers de persones atrapades als aeroports. Però segons informa Europa Press, la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) assegura que haurien pogut operar més del 50% dels vols que estaven previstos.

El sindicat assegura que en tot moment com a mínim la meitat de la plantilla estava disposada a treballar, cosa que garantia més de la meitat dels desplaçaments, i en el cas de Madrid i Canàries, en un percentatge molt superior a la resta d'aeroports.

USCA explica que la declaració de rate 0 que fixa el tancament d'un espai aeri la va dictar Aena a les 17.38 hores a Madrid, quan només dos controladors havien adduït circumstàncies mèdiques per no assistir al seu lloc de treball. I a les Canàries van ordenar el tancament a les 18.05 ( hora local de Madrid), quan encara hi havia cinc sectors oberts dels sis habituals , que garantien el funcionament gairebé total dels vols interinsulars ( possiblement amb retards ) i que els internacionals no haguessin de passar  per altres centres de control aeri espanyol, com els vols del continent africà i Amèrica , tant Nord com Sud .

Aena s'hauria anticipat, conclou Europa Press , al problema real i fins i tot no hauria iniciat cap protocol per a la substitució d'aquells controladors que s' havien començat a acollir a l'article 34.4 de la llei de seguretat aèria, que els insta a no exercir la tasca de control aeri si consideren minvades les seves capacitats , segons han explicat les mateixes fonts .

Més continguts de