Publicitat
Publicitat

L'Autoritat Fiscal espanyola creu que Catalunya peca d'optimisme als pressupostos

Considera "poc probables" els comptes de Madrid i Múrcia

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), l’organisme de nova creació que vetlla perquè es compleixi l’estabilitat pressupostària a l'Estat, considera que els comptes de la Generalitat per a l'any vinent són "optimistes". Així es desprèn en l''Informe sobre les previsions macroeconòmiques dels pressupostos per al 2015 de les comunitats autònomes', en què avala totes les previsions, tot i que considera "poc provables" les de Madrid i Múrcia. Per fer-lo, l'Airef s'ha basat en les previsions del PIB i d'ocupació perquè són les úniques homogènies entre elles. Fonts de l'autoritat han retret a les comunitats la falta d'informació exhaustiva i homogènia sobre previsions macroeconòmiques, tot i que admeten la "connexió dèbil" de les dades macro en els pressupostos de les autonomies. Això és degut, en gran part, al fet que el finançament de les comunitats està desconnectat del creixement que tinguin o de la seva taxa d'atur. De fet, les mateixes fonts consideren que els indicadors de les autonomies només pesen un 10% enfront del 90% dels de l'Estat.

Per què serveix, doncs, aquest informe? Fonts de l'Airef l'únic que responen és que l'han publicat per "obligació legal", però que "no tindria gaire sentit dur lluny l'aval" de l'autoritat. De fet, per a Madrid i Múrcia, tot i tractar-se de poc provables les seves previsions, no es demanarà cap nova estimació perquè, primer, ha decidit avalar-les i, segon, l'informe no és vinculant.

En el cas de Catalunya, considera que tant les previsions del PIB com les d'ocupació tenen "certa inclinació a l'optimisme". La Generalitat calcula que Catalunya creixerà un 2,2% el 2015, dues dècimes per sobre de la mitjana estatal. I que es creïn un 1,7% de llocs de treball més, de manera que es passi d'una taxa prevista del 20,2% d'atur en tancar el 2014 a una del 17,9% l'any vinent. Tot i això, l'Airef no fa el seu propi càlcul de les previsions, sinó que simplement dóna un marge de desviació, en què els comptes catalans estan per sobre de la mitjana, igual que els de Castella-la Manxa, a més de Múrcia i Madrid, en el cas del PIB, i amb Aragó i Navarra pel que fa a l'ocupació.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT