Economia 27/01/2011

El Banc Sabadell veu "prematura" qualsevol operació de fusió amb caixes durant el primer semestre

3 min

BarcelonaEl president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha qualificat de "positives" les mesures per capitalitzar el sistema financer anunciades aquest dimarts per la vicepresidenta segona, Elena Salgado. En relació amb la possibilitat de tancar alguna operació de fusió amb CatalunyaCaixa, Oliu ha dit que "ni s'ha plantejat ni s'està estudiant". El president considera que seria "precipitat" aquest primer semestre afrontar una fusió amb alguna caixa. El màxim directiu ha recordat que, des de sempre, el criteri que ha condicionat les fusions de Banc Sabadell ha estat la generació de valor per a l'accionista i ha advertit que el banc no anirà a cap rescat de capital de cap caixa, que per això tenen el FROB, ha recordat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, que ha presentat en roda de premsa els resultats corresponents a l'exercici 2010 acompanyat del conseller delegat, Jaume Guardiola, i del director financer, Tomás Varela, ha hagut de respondre a diverses preguntes sobre una eventual fusió amb CatalunyaCaixa o amb alguna entitat d'estalvi de l'Estat espanyol.

Oliu creu que en aquests moments és "prematur" pensar en alguna fusió, quan tot just s'acaben d'anunciar les mesures de capitalització bancària, i quan encara està pendent de publicació el decret llei específic de capitalització de les caixes. Pel president, serà un exercici de prudència esperar que passi aquest primer semestre per veure si el mercat ofereix alguna oportunitat.

Josep Oliu ha subratllat que en aquests moments ni s'ha plantejat, ni s'ha estudiat ni s'està negociant cap operació de fusió amb cap entitat d'estalvi, ni de Catalunya ni de fora d'aquest territori. Tot i això, ha dit Oliu, "el futur és obert" i si es presenta alguna operació que generi valor a l'accionista, en un període de dos o tres anys, com sempre s'ha fet en les anteriors fusions amb altres entitats, el banc l'estudiarà.

El que sí que ha deixat clar el president del Banc Sabadell és que en cap cas la seva entitat anirà al rescat de cap caixa, sigui catalana o de fora, que necessiti capitalització per complir amb els requisits de core capital que finalment determini el govern espanyol en el decret que preveu aprovar durant el mes de febrer.

Josep Oliu ha qualificat de "positives" les mesures anunciades aquest dimarts per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Elena Salgado, en què entre altres mesures es reclamava un core capital del 8% per a totes les entitats bancàries de l'Estat espanyol. Aquest core capital per a les caixes encara està pendent de determinar-se en el decret llei del febrer, tot i que la ministra ha avançat que estaria entre el 9% i el 10%.

Pel president de Banc Sabadell, aquest conjunt de mesures ajudaran a desvelar les incerteses que desperta el sistema financer espanyol davant dels mercats de capitals.

Cap garantia per augmentar el crèdit

Josep Oliu no creu que aquesta exigència de capitalització de bancs i caixes serveixi perquè el crèdit flueixi de nou per a les empreses i per a les famílies. La capitalització de les entitats financeres és una "condició necessària però no suficient" perquè el crèdit torni a fluir, ha dit el directiu. Oliu creu que perquè la circulació del crèdit es normalitzi, a més de tenir una bona capitalització dels bancs i de les caixes, cal tornar a recuperar la credibilitat dels mercats de capitals, que són els que han de deixar els diners a les entitats financeres. Recuperar aquesta "credibilitat" de l'economia espanyola passa pel compliment dels objectius de consolidació fiscal i de reducció del dèficit, segons ha dit Oliu.

El president creu que els 20.000 milions d'exposició de risc bancari al sector immobiliari que ha anunciat el govern espanyol és una quantitat que es pot haver quedat curta en relació amb la quantitat resultant definitiva, però que no estarà gaire més per sobre, segons preveu Banc Sabadell. Tot i això, Oliu ha dit que la quantitat no és important sinó que el que realment té valor significatiu és el mecanisme legal que es desplega per eixugar aquest dèficit. Oliu creu que el mecanisme anunciat és el correcte.

En relació amb les previsions de negoci per a aquest any i el 2012, Banc Sabadell preveu obrir un nou pla d'actuació sota el nom de "Crea". L'objectiu d'aquest nou pla, que substitueix "l'Òptima", que fins al 2010 va servir per fer la travessia durant la crisi, és ajudar a iniciar la recuperació, que Oliu preveu per a finals d'aquest any 2011 i començament del 2012.

stats