Economia 29/11/2012

L'OCDE demana a l'Estat que prengui a les autonomies el control de l'impost de successions

El darrer informe planteja indemnitzacions graduals d'acord amb l'antiguitat dels treballadors. També proposa abaratir els acomiadaments i apujar l'IVA

Efe
2 min

MadridL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha recomanat aquest dijous a Espanya noves reformes, en àmbits com el laboral i el fiscal, que s'afegeixen a algunes de les mesures ja aplicades pel govern espanyol o les matisen:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

-Autonomies: L'informe demana que d'

-La reforma laboral: Proposa indemnitzacions més baixes per a l'acomiadament improcedent, un contracte únic amb compensació per acomiadament creixent, l'eliminació de la jubilació parcial i més control sobre el cobrament de l'atur.

Destaca que la indemnització de 33 dies per any treballat fixada per als acomiadaments improcedents hauria de reduir-se més, ja que segueix sent alta en comparació amb d'altres països. Com a solució per salvar la dualitat del mercat, proposa avançar cap a un contracte únic amb indemnitzacions per acomiadament que vagin creixent conforme al temps treballat.

En matèria de flexibilitat, l'OCDE veu positiu que s'hagi potenciat el conveni d'empresa i retallat a un any el període de pròrroga automàtica d'un conveni vençut. No obstant això, subratlla que la negociació col·lectiva segueix sent rígida.

Així mateix, l'OCDE mostra la seva preocupació per les altes taxes de desocupació juvenil i reclama una actuació immediata amb polítiques actives dirigides als joves més castigats per la crisi, els que tenen menys formació.

-Formació dual: Considera important donar un impuls a les polítiques actives d'ocupació a nivell regional i insta el Govern a corregir les altes taxes d'abandó escolar a edats primerenques, motiu pel qual suggereix que es faciliti passar de curs reduint les competències mínimes exigibles.

També recomana aprofundir en un sistema de formació dual que permeti als joves adquirir experiència professional mentre s'estan formant, així com períodes més extensos per als contractes de formació.

-Prestacions i pensions: Pel que fa a la protecció per desocupació, reclama controls més efectius perquè els aturats que reben la prestació busquin ocupació de forma activa. Respecte a les pensions, l'OCDE reconeix que la reforma del 2011 ha esmorteït l'augment previst en la despesa associada a l'envelliment de la població, però diu que cal eliminar figures com la jubilació parcial.

L'organisme creu que es podria estalviar en les pensions de viduïtat en el futur, tenint en compte l'alta participació de les dones més joves al mercat de treball, de manera que la prestació es concentri en els casos de necessitat.

-IVA i impostos: L'OCDE recomana que més productes i serveis tributin al tipus general d'IVA i que s'implantin més impostos mediambientals. L'OCDE aprecia que el sistema impositiu espanyol està massa dirigit cap a les rendes del treball, especialment a unes cotitzacions a la Seguretat Social que al seu judici haurien de reduir-se, ja que són els tributs "més nocius" per al creixement econòmic i l'ocupació. A més, demana reduir els impostos que graven la compravenda d'habitatge i augmentar els tributs sobre el patrimoni immobiliari.

stats