Economia 13/03/2013

Acaba el conflicte a Iberia: els sindicats signen la proposta del mediador

Aval majoritari als 3.141 acomiadaments, 666 menys que els que havia presentat l'aerolínia inicialment. L'acord suposarà retirar les cinc jornades de vaga pendent per a la setmana que ve

Efe
2 min

MadridLa direcció d'Iberia i els sindicats majoritaris de terra i tripulants han signat un acord pel qual accepten la proposta del mediador de reduir a 3.141 els acomiadaments a l'aerolínia, 666 menys dels que pretenia l'aerolínia. L'acord suposa la desconvocatòria dels cinc dies de vaga pendents, que s'havien convocat la setmana que ve, entre el 18 i el 22 de març.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup IAG, propietari d'Iberia i de British Airways, havia plantejat 4.500 acomiadaments, xifra que posteriorment va rebaixar a uns 3.800. Aquesta rebaixa no va servir per arribar a un acord amb els sindicats, i el ministeri de Foment va nomenar un mediador, Gregorio Tudela, per buscar un pacte entre les parts.

Després de setmanes de reunions, Tudela va rebaixar la xifra a 3.141 acomiadaments. Iberia va acceptar l'acord, mentre que els sindicats van convocar assemblees per decidir si acceptaven o no.

La UGT, CCOO, CTA Vuelo, USO, Sitcpla i Asetma han acceptat la proposta, mentre que el sindicat de pilots Sepla no l'ha rubricada. No obstant això, com que la majoria dels treballadors ha subscrit l'acord, el Sepla no allargarà la vaga.

Els sindicats minoritaris CNT i CESHA no accepten l'acord i han convocat vaga els dies 25, 26 i 27 de març, a l'inici de Setmana Santa. No s'espera que aquestes aturades tinguin incidència.

Iberia, satisfeta, però carrega contra els pilots

Iberia ha valorat positivament l'acord i ha destacat que ha estat subscrit pel 93% dels treballadors. A més, ha destacat que suposa la desconvocatòria immediata de la vaga i que és d'obligat compliment per tota la plantilla.

L'aerolínia ha carregat durament contra els seus pilots i creu que la seva negativa a firmar l'acord "demostra una vegada més un comportament insolidari i irresponsable en la cerca de solucions a un conflicte". "Iberia els anima que recapacitin", afegeix la companyia en un comunicat.

stats