Economia 25/10/2011

Acord 'in extremis' a Itàlia per presentar un pla d'austeritat a la cimera de la UE

Berlusconi i la Lliga Nord salven el govern d'aliança a l'últim moment i pacten un acord de mínims per presentar a Europa aquest dimecres

Efe
2 min

RomaEl partit del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha anunciat aquest dimarts que ha arribat a un acord amb el seu soci de govern, la Lliga Nord, sobre les reformes econòmiques que Itàlia ha de portar aquest dimecres a la cimera europea de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari polític del partit de Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PDL), Angelino Alfano, ha indicat que l'acord s'ha assolit amb "la decisió de respondre" a les exigències d'Europa, i que s'han superat les divisions internes a l'executiu generades per la reforma de les pensions.

"Tenim un Govern que té una majoria parlamentària decidida a prendre decisions importants (...) que té els números i amb aquests la força de fer coses importants", ha dit Alfano, a qui Berlusconi ha assenyalat com el seu possible successor.

Segons ha informat el portaveu de Berlusconi, Paolo Bonaiuti, el primer ministre italià té previst presentar demà a Brussel·les una carta "d'intencions" dirigida a les autoritats comunitàries amb les reformes que el seu govern pretén dur a terme.

En qualsevol cas, el primer ministre italià no acudirà amb cap nova mesura aprovada pel seu executiu sota el braç, ja que després del consell de ministres d'ahir no s'ha convocat cap nova reunió del gabinet.

Aquest anunci arriba després que aquest dimarts Bossi hagi reconegut que l'executiu corria el risc de caure, a causa del desacord intern sobre la reforma de les pensions, promoguda pel partit de Berlusconi i que pretenia retardar dels 65 als 67 anys l'edat de jubilació dels italians.

El líder de la Lliga Nord ha considerat la situació "molt perillosa" i ha indicat que el sistema de pensions italià és "millor que el francès i l'alemany", en al·lusió als dos països que li van tocar el crostó a Berlusconi diumenge.

A més de la reforma de les pensions, sobre la taula del govern hi ha un esborrany de l'anomenat "decret per al desenvolupament", per afavorir el creixement econòmic del país, amb mesures de tipus fiscal i d'incentius a la contractació dels més joves.

stats