Economia 25/05/2018

Agents privats i públics posen en marxa a Terrassa un 'hub' d'impressió en 3D per ser referent al sud d'Europa

Dos dels sectors en què la nova tecnologia té més potencial són l'automoció i la salut

Acn
3 min
Participants en la inauguració de l'espai IAM 3D Hub de Terrassa, ubicat a l'edifici Leitat a Terrassa

TerrassaPoder dissenyar productes de manera més ràpida, amb menys restriccions per culpa del disseny i amb més eficiència energètica i obtenir una reducció dels costos logístics són alguns dels objectius que proposa el nou centre europeu d'innovació digital en 3D especialitzat en fabricació additiva, el IAM 3D Hub, inaugurat aquest divendres a Terrassa en un espai de 600 metres quadrats. Es tracta de l'International Advanced Manufacturing 3D Hub - IAM 3D Hub, impulsat per HP, Leitat, Renishaw, Coniex-Abrast, Fira de Barcelona i In(3D)ustry.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'IAM 3D Hub aposta per oferir a les empreses solucions que vagin des del disseny fins al producte final. El president de l'ens i director general d'HP, Ramon Pastor, ha destacat que el centre vol ser un referent al sud d'Europa en indústria 4.0 i ha afegit que el canvi tecnològic que es planteja "portarà a un món diferent, amb productes molt personalitzats, noves formes, noves geometries i cap a un món més sostenible perquè es produirà on i quan calgui el producte".

Dos dels sectors on aquesta tecnologia té més potencial són els de l'automoció i la salut, amb la fabricació de peces més lleugeres o pròtesis personalitzades per al pacient, entre moltes altres aplicacions.

Un dels objectius principals del 'hub' és accelerar l'adopció i el desenvolupament de tecnologies d'impressió en 3D i fabricació additiva en els sectors manufacturers com una manera alternativa de dissenyar, desenvolupar i fabricar nous productes i serveis que enforteixin la seva competitivitat.

A més, el 'hub' també vol involucrar tant professionals tecnològics (els proveïdors de tecnologia 3D) com diferents agents econòmics, des de l'administració pública fins a clústers o incubadores. De fet, el centre es proposa treballar amb tot tipus d'empreses i sectors, des de 'start-ups' i pimes fins a grans empreses que estiguin interessades a adoptar aquesta tecnologia a través d'una experiència d'experimentació i serveis de mentoria. La cartera de serveis que ofereix l'IAM 3D Hub és àmplia, entre els quals destaca la R+D al llarg de la cadena de valor o la formació especialitzada.

El president de l'IAM 3D Hub, Ramon Pastor, ha explicat que els àmbits d'actuació on el 'hub' vol tenir incidència són cinc de molt diferenciats. L'IAM 3D Hub ajudarà les empreses a visualitzar la idea i guanyar confiança a partir de l'experimentació amb les diferents tecnologies. En segon lloc, es desenvoluparan solucions concretes i es passarà a dissenyar amb 3D "sense restriccions de cap tipus". El 'hub' també serà una consultoria per als mateixos negocis i es convertirà en un espai obert per resoldre reptes de manera conjunta. Finalment, el 'hub' té vocació acadèmica, i per això es proposa elaborar contingut perquè es pugui impartir a les universitats, però també a les mateixes empreses. En definitiva, per a Pastor, el 'hub' és un projecte "molt ambiciós" que canviarà la indústria "per ajudar-la a fer-se més personal altra vegada".

Pastor ha explicat que l'espai té les portes obertes a la incorporació d'altres empreses, que comptaran també amb un conjunt complet d'equips i de professionals que ofereixen serveis de disseny i simulació SW, escàners digitals, desenvolupament de materials per a la fabricació additiva, màquines d'impressió 3D en diversos materials, robòtica i laboratoris de postprocessament i validació.

Nova revolució industrial

El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, ha assenyalat que el món és davant d'una nova revolució industrial. Com a país, "no hem d'aspirar a pujar al carro, sinó a estirar el carro", ha destacat. Segons ha explicat, la nova etapa industrial presenta una oportunitat important de mercat i, de fet, el 39% de les 'start-ups' que operen al país ja es dediquen a aquesta tecnologia. "Ha passat de ser ciència-ficció a ser tota una realitat", ha destacat. D'altra banda, l'impacte que pot tenir per al sector econòmic serà "molt important" perquè "acabarà transformant totes les cadenes de valor".

Per la seva banda, el vicepresident de l'IAM 3D Hub i director general de Leitat, Joan Parra, ha assenyalat que, tot i que l'espai és significatiu, "l'essencial és que les empreses vinguin i entenguin la tecnologia, i sobretot la manera de fer servir aquest coneixement per convertir-lo en quotidià". Segons ha assenyalat, el 'hub' també ha de saber posar d'acord grans empreses internacionals i pimes catalanes o petites empreses perquè puguin col·laborar i millorar la seva competitivitat.

L'acte de presentació del 'hub' ha comptat amb la presència del president de Leitat, Jordi William Carnes, el president de l'IAM 3D Hub i vicepresident i director general d'HP, Ramon Pastor, i el vicepresident i director general de Leitat, Joan Parra. Com a representants institucionals, hi han assistit el secretari d'estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital del ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, José María Lassalle, el cap d'àrea d'Indústria Connectada de la secretaria general d'Indústria i Pime del ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis Suárez, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, i l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega.

stats