Agfa compra la catalana Ipagsa i fa fora 60 treballadors

A causa del procés de venda deixaran de funcionar dues línies de producció de la fàbrica

Agfa, el grup belga especialitzat en tecnologies de la imatge, va comunicar dimarts passat a la Borsa de Brussel·les l’adquisició del fabricant català de planxes d’impressió Ipagsa. L’operació tindrà conseqüències sobre la plantilla de la companyia amb seu a Rubí, que ha comunicat que acomiadarà 60 dels 120 treballadors actuals, segons van explicar a l’ARA fonts del comitè d’empresa. Fonts de la companyia van evitar confirmar-ho perquè consideren que les negociacions amb els treballadors són “confidencials”, però sí que van admetre que a causa del procés de venda -que s’explica per “raons de mercat global”- deixaran de funcionar dues línies de producció de la fàbrica.

El grup belga va explicar en el seu comunicat que l’operació incorpora el negoci de preimpressió de la companyia catalana, però que deixa fora de l’acord el procés de fabricació de les planxes, que passarà a dependre de la xarxa global d’Agfa i d’altres proveïdors. Això suposa que la companyia es quedaria sobretot amb els clients d’Ipagsa, que retindria la comercialització i els acabats de producte, a més de l’activitat logística. La nova companyia es diu Ipagsa Technologies i estarà totalment controlada per Agfa. El solar on es troben les instal·lacions seguiran en propietat de la família Ferrari, els fundadors. Lorenzo Ferrari, actual conseller delegat i que seguirà a la direcció, afirma que, a dins d’Agfa, Ipagsa s’encarregarà dels “mercats més sensibles pel que fa a preus”, segons diu en un comunicat a la web d’Agfa.

Venda de la planta de la Xina i ERO

L’adquisició està pendent que l’aprovin els reguladors i suposarà per a Agfa Graphics un augment en 30 milions del seu resultat. Stefan Vanhooren, president de la companyia, va afirmar que l’operació assegura a la companyia un ebitda (benefici abans d’impostos, interessos i altres) equivalent al 10% dels ingressos els pròxims anys.

Fonts del comitè d’empresa van explicar que Ipagsa, que factura al voltant de 35 milions d’euros, ha tingut problemes els últims anys que la van portar l’any passat a desfer-se de la planta que tenia a la Xina i a negociar aquest 2018 un expedient de regulació (ERO). Arran d’això, al maig es va pactar l’acomiadament de 21 persones i ara perdran el contracte seixanta treballadors més.