L'Airef considera "prudent" el pla d'estabilitat enviat per Sánchez a Brussel·les

L'organisme avala el quadre macroeconòmic dels socialistes i veu "versemblant" la taxa Tobin

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) considera que l'escenari macroeconòmic del govern el president espanyol, Pedro Sánchez, "és prudent en el seu conjunt, tenint en compte els supòsits exògens i les polítiques definides". Així ho reflecteix la institució en el seu informe de valoració de l'actualització del pla d'estabilitat per 2019-2022, que el govern socialista va enviar ahir a Brussel·les i en el qual promet impulsar la taxa Tobin a les transaccions financeres.

Així doncs l'Airef destaca que les hipòtesis bàsiques que sustenten l'escenari macroeconòmic que acompanya a l'Actualització del Programa d'Estabilitat "es consideren en el seu conjunt factibles". Per a la institució, la composició del creixement -recolzat en la demanda interna- "resulta versemblant", encara que destaca la presència d'un biaix "a l'alça" en l'aportació de sector exterior, en detriment de la demanda interna.

Sánchez ignora els bancs i promet impulsar la taxa Tobin

En matèria de transparència, l'Airef incideix en el compliment per part de l'equip de Sánchez d'un suggeriment de bones pràctiques, com ja ha reiterat en informes anteriors. En aquest sentit, demana al govern espanyol que proporcioni informació sobre els fluxos de rendes dels sectors institucionals per donar "una visió més completa i conciliada del quadre macroeconòmic".

L'informe de l'Airef també ressalta que l'executiu espanyol ha proporcionat "un major detall" pel que fa aquestes dades; i que, en línia amb les millors pràctiques internacionals, el pla d'estabilitat inclou un estudi propi dels errors de les projeccions macroeconòmiques en exercicis passats.