L'Autoritat Fiscal veu "difícil" que comunitats i Seguretat Social compleixin amb el dèficit

Considera que el govern espanyol no està impulsant "mesures suficients" per evitar la desviació de les autonomies

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, ha admès aquest dimarts dificultats perquè la Seguretat Social i les comunitats autònomes compleixin aquest any amb el 4,2% d'objectiu del dèficit fixat per al conjunt de les administracions públiques. Escrivà, que ha presentat en roda de premsa el Pla d'Actuacions del 2015 d'aquesta institució i l'Informe sobre els Pressupostos inicials de les Administracions Públiques de 2015, ha considerat que l'objectiu del 4,2% és "molt exigent", si bé ha admès major comoditat en el cas de les corporacions locals, després del bon comportament del 2014.

Pel que fa a l'administració central, l'autoritat fiscal ha estimat que disposa de més marge per complir el seu objectiu de dèficit el 2015.

Escrivà ha recordat que ja en la seva primera valoració a l'octubre van estimar complicat que la Seguretat Social complís amb la seva meta de dèficit i que ara ho veuen "fins i tot més complicat" per l'evolució dels seus ingressos. Per això, ha afirmat que hi ha "una probabilitat elevada" que la Seguretat Social no aconsegueixi mantenir-se en el seu objectiu de dèficit per al 2015 del 0,6% del PIB.

Pel que fa a les comunitats autònomes, Escrivà ha esmentat el "desbordament considerable" del seu dèficit el 2014 (del 1,7% quan el seu objectiu era l'1%) i que el nombre de regions incomplidores ha augmentat. Així mateix, ha indicat que l'autoritat Ffscal no veu "mesures suficients" per a la reducció de la seva desviació ni una evolució dels ingressos que permeti acostar-se al 0,7% del PIB de dèficit que té marcada com a meta per a 2015. No obstant això, Escrivà ha evitat valorar totes les comunitats per igual ja que presenten comportaments dispars.

Marge per a l'administració central i els ajuntaments

En canvi, ha assenyalat que les corporacions locals compten amb una major probabilitat d'aconseguir mantenir-se en el seu objectiu de dèficit per a aquest any gràcies sobretot al tancament amb superàvit de 2014. "La realitat és que les corporacions locals tenen una situació d'ingressos suficient", ha dit Escrivà en elogiar el "bon comportament" dels ajuntaments Així mateix, ha subratllat que la millora de l'escenari macroeconòmic nacional, més àmplia que la que van preveure a l'octubre del passat any, els permet considerar que l'administració central segueix tenint marge per complir el seu objectiu de dèficit.

Límits del deute

En el seu informe per a aquest any, la AIReF recomana que es revisi el camí de reducció de deute establint "un camí creïble i exigent que garanteixi la sostenibilitat financera de les administracions públiques".

Finalment, Escrivà ha dit que és "clarament evident" sobre que uns comptes públics i un deute sostenibles a mitjà termini tenen "beneficis enormes" a la societat "i que invertir en l'autoritat fiscal és invertir en la" credibilitat "de l'economia espanyola.