Economia 19/07/2017

La quota basca dispararà el dèficit de l'administració central, segons l'Airef

El supervisor fiscal avisa que l'acord amb PNB, la baixa recaptació per IRPF i el retorn de 1.200 milions a les comunitats per la liquidació de 2015 faran impossible que es compleixi

Júlia Manresa
3 min
Airef: Espanya no creixerà més del 2% a mitjà termini

MadridMentre que les comunitats autònomes estan cada cop més a prop de complir els objectius de dèficit, l'administració central continua augmentant les possibilitats d'incomplir-lo. Segons el darrer informe del supervisor fiscal Airef en la seva darrera anàlisi sobre el compliment dels objectius de dèficit de les diferents administracions públiques, l'actualització de la quota basca, la liquidació extra que Montoro va anunciar del sistema de finançament de les comunitats autònomes i la baixa recaptació per IRPF dispararan el dèficit de l'administració central aquest 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les comunitats salven el dèficit

Cristina Herrero, directora de la divisió d'anàlisi pressupostària de l'Airef, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que si ja era improbable que es complís l'objectiu de l'1,1%, l'acord per a l'actualització de la quota basca amb un increment de recursos de 1.400 milions d'euros per al País Basc i la liquidació extra de 1.200 milions del 2015 pel sistema de finançament anunciada recentment per Montoro faran impossible que es continuï reduint el que queda d'exercici.

A més, l'Airef apunta que la recaptació tributària no creix tant com s'esperava, especialment en la recaptació de l'IRPF, que creix un 6% en comptes del 8% que preveu el govern de Mariano Rajoy.

El conjunt de l'Estat es desviarà una dècima

Per al conjunt de les adminsitracions públiques, l'Airef apunta que "és factible però molt ajustat" el compliment del dèficit del 3,1% del PIB per a aquest 2017. L'organisme considera que les possibilitats de compliment venen donades principalment per l'ajust de la despesa, mentre que les incerteses venen donades per l'evolució dels ingressos, és a dir, la recaptació, que no estaria creixent tant com s'esperava segons aquest organisme.

Ara bé, tenint en compte l'actual situació econòmica, es pot deduir de la projecció que fa l'Airef a partir dels seus propis paràmetres que la desviació del dèficit estatal podria ser d'una dècima, és a dir, que Espanya tindria un dèficit del 3,2% del PIB.

Objectius "poc realistes"

Per adminstracions, l'Airef avisa que la individualització per a cada tipus és "poc realista" i assenyala que les desviacions de compliment entre les diferents administracions provoca ineficiències, ja que "desvinculen la programació i execució pressupostària respecte als objectius fiscals", cosa que, a la llarga, podria portar problemes, segons ha explicat aquest dimecres el president de l'Airef, José Luis Escrivá.

Per això, l'Airef exigeix que s'estableixin criteris objectius a l'hora de distribuir el dèficit entre les diferents administracions. Aquesta petició contrasta amb les declaracions que va fer Montoro fa unes setmanes quan va decidir per "motius polítics" donar una dècima més de marge a les autonomies i restar-lo a la Seguretat Social, una de les administracions que té més díficil reduir el dèficit, segons apunta l'Airef.

En aquest punt, a més, l'Airef ha tornat a criticar que es faci servir l'ampli superàvit dels ajuntaments per donar més marge a l'hora de fixar objectius poc realistes a la resta de les administracions.

Catalunya millora

A l'abril, aquest organisme ja havia millorat els seus pronòstics per a Catalunya: havia assegurat que per primera vegada Catalunya podria complir l'objectiu fixat per a aquest 2017. Ara l'Airef manté el seu pronòstic com a "factible", però assenyala també que la millora dels recursos de finançament anunciada aquest any pel ministeri d'Hisenda encara millora més l'escenari català. Així, Escrivá ha reiterat que "pot ser el primer any des de la crisi que Catalunya compleixi amb l'objectiu de dèficit", perquè ha millorat la recaptació de tots els tributs i especialment dels propis.

stats