Economia 09/05/2019

L'Airef considera que l'augment del sou mínim no ha tingut cap impacte negatiu en l'ocupació

L'autoritat fiscal creu que la despesa en pensions prevista és "extraordinàriament pessimista"

Laia Forès
2 min
El president de l'Airef, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu.

MadridMés de quatre mesos després de l'augment del sou mínim interprofessional (SMI) fins als 900 euros mensuals, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha fet la seva primera avaluació de l'impacte de la mesura sobre la creació d'ocupació. Tot i les veus que advertien del perill d'un augment tan pronunciat de l'SMI –la mateixa Airef havia advertit que es crearien 40.000 llocs de treball menys–, la mesura no ha afectat negativament el mercat de treball, segons recull l'informe elaborat per l'Airef per avaluar l'actualització del programa d'estabilitat del període 2019-2022 del govern en funcions de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Les dades disponibles no permeten apreciar cap impacte negatiu a curt termini", han admès aquest dijous fonts de l'Airef. Tampoc s'ha vist cap incidència negativa a les comunitats autònomes que es consideren més sensibles a l'impacte d'una pujada del sou mínim. Tot i això, les fonts han subratllat que cal continuar observant l'evolució del mercat de treball per veure els efectes a llarg termini de l'augment d'un 20% de l'SMI, mesura pactada entre Podem i el PSOE durant l'anterior legislatura.

En la seva avaluació, l'Airef considera "prudent" l'escenari macroeconòmic del govern del PSOE i "factible" la reducció del dèficit públic fins al 2021, però creu que és poc probable que es compleixi sense altres mesures addicionals, la reducció del dèficit prevista a partir del 2022.

Despesa en pensions

L'autoritat fiscal tampoc comparteix l'escenari que preveu el govern espanyol de la despesa en pensions a llarg termini. Segons l'Airef, la previsió de Sánchez és "extraordinàriament pessimista" i, si es confirmés l'escenari que dibuixa l'executiu socialista, amb cinc milions menys de persones en edat de treballar el 2050, "s'haurien de prendre mesures urgentíssimes". Fonts de l'Airef reconeixen que la situació de la despesa de pensions "és seriosa" però no tan greu com planteja el govern espanyol. "Els nostres estudis ens fan preveure que aquest escenari és totalment improbable", asseguren fonts de l'autoritat fiscal.

stats