L'Airef rebaixa la previsió de creixement per al tercer trimestre

El PIB de l'Estat s'alentirà fins al 0,43%, segons l'autoritat fiscal

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) preveu que el PIB espanyol avanci un 0,43% el tercer trimestre, per sota del 0,5% registrat en el tercer trimestre i també inferior a la taxa del 0,5% que havia previst la mateixa institució en els mesos previs.

És desprèn de les últimes previsions de creixement del PIB en temps real calculades pel model Mipred de l'Autoritat Fiscal, després d'incorporar l'última informació de l'índex de la producció industrial, que va caure un 1,8% el juny i va tornar a taxes negatives després de repuntar un 1,8% al maig, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

Continua l'alentiment de l'economia europea mentre Espanya aguanta

El model predictiu de la Airef incorpora les noves dades conegudes de vendes totals de les grans empreses i dels salaris pagats per aquestes companyies, que mostren que la retribució mitjana va augmentar un 0,8% al juny en taxa interanual, dues dècimes menys que el mes anterior, alhora que l'ocupació va pujar un 2,7%, una dècima menys, segons la informació publicada per l'Agència Tributària.

D'acord amb aquestes últimes dades, l'Airef estima que la taxa intertrimestral del PIB per al tercer trimestre del 2019 se situarà en el 0,43%, mentre avança que en el quart trimestre repuntarà fins a un 0,47%, si bé les dades sobre això encara són mínimes.

Tot i que les desviacions respecte a l'estimació inicial del 0,5% per al tercer trimestre són a la baixa d'acord amb el model de l'Airef, el govern espanyol manté la seva intenció de millorar la previsió de creixement actual, situada en el 2% interanual, i ha avançat que la situarà, almenys, en el 2,3%.

Més continguts de