L’Airef veu difícil la sostenibilitat financera de Catalunya

L’organisme independent apunta que la qualitat del deute català a llarg termini és baix

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avisat que hi ha un “risc molt alt per a la sostenibilitat financera de Catalunya” per “l’elevat nivell de deute” i els “ingressos corrents sobre el PIB relativament baixos”.

En un informe, l’organisme independent apunta que la qualitat del deute català a llarg termini és baix -ho diu citant les principals agències de qualificació- i té una dependència “molt elevada” i que “continua creixent” dels mecanismes extraordinaris de finançament estatal. A tall d’exemple, l’Airef diu que el 74,4% del deute de Catalunya contret el segon trimestre de 2019 és amb l’administració central i suposa el 33% de l’import total dels mecanismes extraordinaris. Malgrat això, no descarta que Catalunya compleixi els objectius del 2019 i el 2020. L’ens també veu “factible”, però “molt ajustat”, reduir el dèficit fins al 0% del PIB.

Segons l’informe, la Generalitat preveu assolir l’equilibri pressupostari el 2020 i complir la regla de despesa, limitada al 2,9% aquell any. L’Airef, però, veu possible, amb reserves, que hi hagi equilibri pressupostari i aprecia un “risc moderat” d’incompliment de la regla de despesa.