CRISI EUROPEA
Economia 31/07/2012

Alemanya i els EUA pacten les bases per salvar l'euro

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, i el secretari del Tresor dels EUA, Timothy Geithner, estableixen les bases per estabilitzar l'euro. Valoren de manera positiva les reformes espanyoles.

Laia Forès
2 min
REUNIÓ DE TREBALL 
 El secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, va visitar al ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, a les illes Sylt, on passa les vacances, per tractar la crisi de l'euro.

BRUSSEL·LESPreocupat pels efectes que la crisi de l'euro pot tenir en l'economia nord-americana i en les seves probabilitats de sortir reelegit, el president dels EUA, Barack Obama, va enviar ahir el secretari del Tresor, Timothy Geithner, a Alemanya per entrevistar-se amb el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, i amb el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. Després de la trobada amb Schäuble, Geithner va mostrar el seu suport a les mesures impulsades pels socis de l'euro per salvar la moneda única i als "considerables" esforços dels governs d'Espanya i d'Itàlia amb les reformes i ajustos aprovats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat conjunt, els dos ministres van assegurar que cooperaran per estabilitzar l'euro. Es tracta d'un suport més, com les paraules que dijous passat va pronunciar Mario Draghi, que mantenen miraculosament els mercats a ratlla. Draghi va assegurar que faria "tot el que calgués" per preservar l'euro i va insinuar que la institució que ell presideix portaria a terme una acció contundent per assegurar l'estabilitat de la moneda única. O, dit d'una altra manera, per ajudar Espanya i Itàlia a contenir la pressió dels mercats sobre el seu deute.

El BCE encara no ha mogut fitxa, però la prima de risc es manté a un nivell molt inferior al de fa una setmana -ahir va tancar en 524 punts bàsics- i l'Íbex-35 viu un autèntic període d'eufòria. La borsa va tancar ahir a l'alça amb un 2,78% i encadena guanys en els últims dies de més del 14%, la millor xifra des que governa Mariano Rajoy. Tot plegat, apunten els analistes, gràcies al missatge del suport a l'euro llançat pel BCE, interpretat com a una reactivació de la compra de bons d'Espanya i d'Itàlia.

El Banc Central, però, encara no ha avançat què farà i fins avui tot són especulacions. De fet, l'agència de qualificació Moody's advertia ahir que les paraules de Draghi només serveixen per guanyar temps, però "no resoldran la crisi". El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, és més optimista i diumenge es va mostrar convençut que el BCE tornarà a comprar deute. Juncker també apuntava que l'acció del BCE anirà acompanyada de la compra de bons sobirans amb diners del fons de rescat. Tot i això, la Comissió Europea va assegurar ahir que ni el govern espanyol ni l'italià han fet cap petició per demanar al fons de rescat que compri deute, pas indispensable per posar en marxa la mesura. Un portaveu comunitari va insistir ahir que sense petició explícita d'un estat membre no s'activa la compra de bons.

Reunió a Madrid

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el seu homòleg italià, Mario Monti, es reuneixen dijous a Madrid. Una trobada clau per veure si els dos socis fan ús del dret a demanar al fons de rescat la compra de bons amb els diners que hi queden, menys de 150.000 milions.

És el mateix dia en què es reuneixen els dirigents del BCE, reunió en la qual es podrien anunciar les mesures tan esperades per Madrid i Roma, els dos socis més atacats pels mercats. Altres fonts, però, apunten que el BCE no actuarà almenys fins al setembre. L'altre possibilitat és que Draghi decideixi atorgar una llicència bancària al fons de rescat europeu per poder augmentar la seva dotació.

stats