Alemanya podria injectar 50.000 M€ a la seva economia davant el risc de recessió

El ministre de Finances reconeix el debat en l'executiu

Alemanya té força fiscal per contrarestar una crisi econòmica futura "amb tota la força", ha dit aquest diumenge el ministre de Finances, Olaf Scholz, que ha suggerit que el govern de Berlín podria disposar de fins a 50.000 milions d'euros de despeses addicionals per animar l'economia.

Amb la seva economia a la vora de la recessió i els costos de l'endeutament a mínims, Alemanya fa front a la pressió interior i de l'estranger per no seguir el seu compromís de tenir uns pressupostos equilibrats, i augmentar les inversions assumint deute.

Tambors de recessió a l’economia mundial

Scholz ha admès aquest diumenge que existia cert debat a l'executiu sobre la possibilitat de finançar la despesa amb deute i ha assenyalat que l'Estat ha de viure dins les seves possibilitats. "Si tenim un nivell de deute a Alemanya en relació amb el PIB que està per sota del 60%, és la fortalesa que tenim per contrarestar una crisi amb tota la seva força", ha assegurat el ministre.

Segons les últimes previsions, el nivell de deute d'Alemanya podria caure, aproximadament, des del 60,9% del PIB del 2018 dins al 58% del aquest any, percentatge que el situaria per sota del sostre del deute de la UE (fixat en un 60%) i li donaria més flexibilitat en la despesa futura.

A més, Scholz ha recordat que la recessió del 2008 havia costat a les arques públiques alemanyes 50.000 milions, per la qual cosa aquesta era la quantitat que poden "reunir". El ministre ha explicat que l'economia alemanya estava travessant una situació complicada principalment per una demanda externa més feble i per la incertesa comercial vinculada a factors com la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.