CRISI DEL DEUTE
Economia 01/05/2012

Alemanya insta Rajoy a seguir amb els ajustos

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va titllar ahir d'"impressionant" el programa de reformes del govern espanyol. De Guindos marca el rumb: primer austeritat, després creixement.

Ignasi Pujol / Laia Forès
3 min
SINTONIA El titular d'Economia espanyol, Luis de Guindos, i el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble.

BARCELONA / BRUSSEL·LES.El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va validar ahir el programa de reformes econòmiques de l'executiu de Mariano Rajoy. L'home fort del govern d'Angela Merkel va titllar d'"impressionants" les mesures adoptades pel govern del PP i va expressar la seva confiança en el fet que el conjunt de països europeus adoptin el paquet de mesures per a la consolidació fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Schäuble va fer aquestes declaracions en una conferència conjunta -carregada de simbolisme- amb el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, durant una reunió organitzada per la fundació Adenauer a Santiago de Compostel·la. "Tenim plena confiança en Espanya", va dir Schäuble, i va subratllar que la decisió d'adoptar mesures a favor d'estimular el creixement "ja està prevista" per a la pròxima cimera de la Unió Europea.

Luis de Guindos va dir que l'agenda de reformes espanyola és "bàsica" i va defensar també la compatibilitat entre rigor fiscal i creixement econòmic. El titular d'Economia va recórrer a un "símil" i va assenyalar que "dirigir una economia com l'espanyola és semblant a portar un vaixell; prenem decisions necessàries per modificar un rumb que era inadequat, i s'està prenent una altra direcció".

De Guindos va incidir en la necessitat de la consolidació fiscal, "una condició necessària per al creixement econòmic". "No hi ha cap tipus de confrontació entre el que és la reducció ineludible del dèficit públic i el creixement econòmic" -Merkel va introduir la setmana passada el concepte agenda del creixement -, va reiterar fins a tres ocasions, i va recalcar que "això, però, ha d'anar acompanyat d'altres mesures, i aquí és on hi ha les reformes econòmiques per fomentar la competitivitat i aconseguir un increment de la flexibilitat i productivitat de l'economia".

Fons comunitaris i R+D+I

De Guindos va indicar en aquesta intervenció conjunta que és imprescindible anar pensant en altres alternatives, "com un millor ús dels fons comunitaris, que és possible, no només en infraestructures, sinó en R+D+I, que incrementa el creixement potencial a mitjà termini".

El dia en què l'INE oficialitzava l'entrada en recessió de l'economia espanyola durant el primer trimestre (amb una caiguda del 0,3%), la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que divendres el consell de ministres aprovarà la liberalització de "determinats serveis de transport", sense donar més detalls. Només va afegir que l'objectiu és que els transports siguin "molt més econòmics per als ciutadans i puguem continuar en una línia de modernització com han fet altres països europeus".

Fonts de la comissió de Foment del Congrés de Diputats van assegurar ahir que no tenien notícies sobre l'abast de la mesura que plantejarà el govern divendres, però van indicar que el més raonable seria pensar que es referia al servei ferroviari, que tant podria ser de passatgers com de mercaderies.

Pla d'estímul

La Comissió Europea (CE), seguint el dictat d'Alemanya, defensa la necessitat de continuar apostant per l'austeritat i que els estats membres es prenguin seriosament els plans per reduir el dèficit públic. Tot i això, Brussel·les vol posar ara l'accent en el creixement, tal com reclama el candidat socialista francès, François Hollande.

La cimera que es farà a finals de juny estarà dedicada a aprovar mesures d'estímul, entre les qual destaquen els bons europeus dedicats a projectes d'infraestructures o el reforç de capital del Banc Europeu d'Inversions. La incògnita és saber si els Vint-i-set es posaran les piles per posar en marxa les propostes que ja estan sobre la taula o dibuixaran un pla de creixement amb noves iniciatives de reactivació.

La CE no parla de xifres ni de mesures concretes, però reconeix que cal posar l'accent en el creixement. "Hi prestarem una atenció més àmplia", assegurava ahir la portaveu de la CE, Pia Ahrenkilde. Brussel·les, però, no està disposada a deixar que els governs europeus es relaxin en les mesures per reduir la despesa pública. Amb l'impuls del creixement, la UE "no està parlant d'una alternativa a la indispensable consolidació fiscal", va dir Ahrenkilde.

stats