CRISI DEL DEUTE
Economia 30/07/2012

A Alemanya no l'espanta que Grècia surti de la moneda única

Mentre la cancellera, Angela Merkel, reafirma el seu compromís per fer "el que calgui" per salvar l'euro, el ministre d'Economia, Philipp Rösler, treu importància al fet que Grècia abandoni la moneda única.

Ara
2 min
Els missatges que envien els dirigents alemanys no sempre van en  la mateixa línia. A la foto, Angela Merkel i Wolfgang Schäuble.

BARCELONAEls dirigents polítics alemanys van enviar ahir missatges contradictoris sobre com pensen afrontar la crisi de l'euro, en el seu moment més delicat, encara que la tensió es va relaxar lleugerament a finals de la setmana passada. D'una banda, el ministre d'Economia, Philipp Rösler, va afirmar ahir que no l'espanta la possibilitat que Grècia surti de l'euro malgrat l'exposició que les entitats financeres germàniques tenen en aquell país. "Ja ha desaparegut l'horror" que produïa aquesta possibilitat, va assegurar Rösler.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al mateix temps, el ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, va negar categòricament que el Banc Central Europeu pugui comprar deute espanyol, com s'ha insinuat últimament que podria passar. A més, Schäuble va treure importància a l'augment dels interessos que paga Espanya. "És dolorós i crea molta inquietud, però el món no s'acaba perquè en algunes subhastes [de deute] s'hagin de pagar uns interessos més elevats", va afirmar Schäuble al dominical Welt am Sonntag .

Paradoxalment, Angela Merkel va reafirmar ahir mateix el seu compromís -ja expressat divendres- de prendre "totes les mesures que calgui per protegir l'euro", segons va revelar el departament de comunicació del president italià, Mario Monti. Merkel i Monti havien mantingut una conversa telefònica dissabte. El que no queda clar és com aconseguirà Alemanya protegir l'euro i, al mateix temps, permetre que Grècia en surti.

D'altra banda, Schäuble també va negar que els interessos històricament baixos que està pagant Alemanya (ha arribat a pagar-ne de negatius, és a dir, que els compradors perden diners per invertir en deute alemany) siguin bons per a l'estabilitat de l'economia. "[Aquest fet] és positiu per a un ministre responsable del pressupost perquè baixa la despesa, però també és un senyal que els mercats no estan en ordre".

stats