CRISI ECONÒMICA
Economia 16/05/2012

Alemanya creix un 0,5% i salva l'economia europea de la recessió

L'economia d'Alemanya va repuntar un 0,5% en el primer trimestre i va salvar Europa de la recessió. Espanya va repetir la caiguda del 0,3% del trimestre anterior, segons dades de la Comissió Europea.

Elena Freixa
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, en una conferència sobre el futur d'Alemanya davant de joves a Berlín.

BARCELONA.L'estancament europeu va quedar reflectit ahir a l'informe de l'Eurostat, que mostra una economia totalment plana durant el primer trimestre. La dada implica una millora respecte al retrocés del 0,3% del producte interior brut (PIB) europeu durant l'últim trimestre del 2011, una baixada que molts països no han pogut superar i que els ha dut a entrar en recessió. Aquest és el cas d'Espanya, on l'economia va decaure un 0,3% per segon trimestre consecutiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alemanya va ser la responsable que tant l'Europa dels 27 com l'eurozona resistissin l'amenaça de la recessió aquest últim trimestre. L'economia motor del continent va superar la recaiguda que havia patit a finals de l'any passat -la primera ensopegada des del 2009- i va avançar un 0,5%. "L'economia alemanya ha superat la fase de debilitat conjuntural de l'hivern i l'activitat econòmica ha tornat a agafar impuls", va defensar des de Berlín ahir el ministre d'Economia alemany, Philipp Rössler.

Mentre el sector exterior i la demanda interna van contribuir al creixement del PIB i de l'ocupació a Alemanya, a França l'atonia va continuar. N'hi ha que confien que l'escenari postelectoral després de la victòria dels socialistes de François Hollande contribueixi a calmar els dubtes. A Itàlia la situació empitjora per trimestres. Entre el gener i el març el PIB va baixar un 0,8%, una dècima més que el trimestre precedent. L'economia de Portugal i la d'Holanda també continuen en recessió amb davallades del 0,1% i del 0,2% del PIB.

La crisi, tot i que més intensa a l'eurozona, també esquitxa altres països europeus fora de la moneda única. Al Regne Unit la recessió també va arribar l'últim trimestre, amb una caiguda del 0,2% del PIB. Hongria (-1,3%) i la República Txeca (-1%) també van retrocedir.

Desequilibris a l'eurozona

El portaveu comunitari d'Afers Econòmics, Amadeu Altafaj, va referir-se als desequilibris entre les economies anomenades perifèriques (Portugal, Grècia, Espanya i Itàlia) i la resta d'Europa, i va assegurar que caldran anys per corregir-los. Mirant l'evolució en l'últim any, la diferència és patent.

Entre el primer trimestre d'aquest any i el mateix període del 2011 l'economia espanyola ha baixat un 0,4% i la italiana un 1,3%, i les caigudes han arribat a ser del 2,2% i del 6,2% en el cas de Portugal i Grècia. En canvi, altres economies, si més no, han resistit millor la crisi dins l'eurozona. És el cas d'Alemanya, amb un creixement de l'1,3% acumulat l'últim any, i de França, on la pujada ha estat un lleu 0,3% comparant els primers trimestres del 2011 i del 2012.

stats