Economia 09/12/2011

La refundació d'Europa, a dues velocitats: només 23 països seran al nou tractat per salvar l'euro

Es quedaran fora el Regne Unit i Hongria. Suècia i la República Txeca hauran de consultar els seus parlaments

Laia Forès
2 min
Sarkozy

Brussel·lesEl primer ministre britànic, David Cameron, ha complert les seves amenaces i ha vetat qualsevol possibilitat de reformar els tractats de la Unió Europea per impulsar normes més estrictes de disciplina fiscal. Després de gairebé 10 hores de reunió dels líders europeus a Brussel·les, passades les 5 de la matinada d'aquest divendres, França ha anunciat que hi haurà un nou tractat, però que serà un acord intergovernamental entre 23 estats membres, entre ells, els 17 que formen part de l'eurozona. El Regne Unit i Hongria han rebutjat adherir-s'hi, mentre que Suècia i la República Txeca ho han de consultar abans amb els seus parlaments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer ministre britànic ha provocat la divisió europea quan ha exigit la inclusió d'un protocol per excloure el Regne Unit d'algunes normes sobre regulació financera. "Cameron ha demanat el que tots consideràvem inacceptable", ha assegurat el president de França, Nicolas Sarkozy. D'aquesta manera, es confirma una Europa a dues velocitats. Un grup d'estats membres anirà cap a una integració fiscal i econòmica més estreta que ara i una minoria d'estats es quedarà fora dels acords.

Els 23 socis que aposten per la disciplina fiscal han acordat impulsar l'anomenada "regla d'or", que consisteix a introduir a la legislació de cada país l'obligació de situar el dèficit públic per sota del 3% del PIB. Durant la matinada, els socis europeus també han decidit avançar a l'any que ve l'entrada en vigor del fons de rescat europeu permanent i dotar el Fons Monetari Internacional amb 200.000 milions d'euros per ajudar països europeus amb problemes per trobar finançament als mercats.

Sarkozy ha subratllat que un cop els líders s'han posat d'acord sobre el fons de la qüestió, reforçar la disciplina fiscal, s'ha iniciat un debat "extremament profund i difícil" sobre la forma jurídica que es portarà a terme, i es continuarà discutint avui al matí, durant la segona jornada del Consell Europeu.

stats