FARMÀCIA
Economia 24/02/2015

Almirall respira gràcies a AstraZeneca i ja busca on invertir

La farmacèutica va guanyar 448 milions el 2014 després de perdre’n 33 un any abans

Albert Martín Vidal
2 min
L’optimisme torna a Almirall, que preveu guanyar 100 milions abans d’impostos el 2015 i proposarà el pagament d’un dividend de 20 cèntims per acció.

BarcelonaEn el costat de les bones notícies, Almirall deixa enrere els números vermells amb uns bons resultats i la caixa plena i ja estudia noves inversions de cara a créixer. En el costat de les dolentes, els bons resultats de la farmacèutica catalana s’expliquen per la venda d’una part de la companyia. Mentrestant, la inversió en recerca i desenvolupament (R+D), una partida que ha de blindar el futur de l’empresa, va caure.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però amb tot, els propietaris i accionistes d’Almirall tenen raons per estar satisfets. Ara fa un any presentaven els comptes del 2013 amb unes importants pèrdues de 33,7 milions. La truita s’ha girat radicalment i els resultats del 2014 ofereixen un balanç positiu de 448 milions d’euros, una xifra que permetria eixugar 13 anys tan dolents com el que va viure la farmacèutica el 2013.

Aquest salt quantitatiu va venir protagonitzat per la venda de la franquícia respiratòria d’Almirall al gegant britànic AstraZeneca al juliol, per la qual cosa durant el 2014 va registrar uns ingressos extraordinaris abans d’impostos de 546 milions d’euros. La importància d’aquesta operació també queda reflectida en la facturació d’Almirall: els ingressos totals del 2014 van ser de 1.407 milions, un 70% més que l’any anterior, però 704 milions -el 50% del total- provenien directament d’AstraZeneca.

Sense tenir en compte la venda del seu negoci respiratori, Almirall hauria millorat els seus ingressos només en un 1,1% respecte al 2013 i hauria tingut uns beneficis de 43,5 milions, gairebé deu vegades menys que els reals.

Canvi de rumb

El projecte de futur d’Almirall passa ara per especialitzar-se en el sector dermatològic, que l’any passat va representar el principal motor de vendes de la companyia. En dermatologia de prescripció, la farmacèutica catalana és la primera companyia d’Alemanya i la número cinc dels Estats Units i Europa. En aquesta línia, cal tenir en compte que l’empresa va adquirir l’any passat per 305 milions la nord-americana Aqua Pharmaceuticals, que té una cartera de marques de prescripció molt conegudes en acné i altres problemes de la pell.

“Aquest acord [l’assolit amb AstraZeneca] ens proporciona importants pagaments en el curt termini i una futura font d’ingressos que ens permetrà dirigir els nostres recursos cap a les àrees d’especialista i seguir creixent per convertir-nos en una companyia líder en dermatologia”, va explicar el conseller delegat d’Almirall, Eduardo Sanchiz, en un comunicat.

L’aposta d’Almirall per les noves adquisicions queda també reflectida en la caiguda de la inversió en R+D, que es va situar en els 100,6 milions d’euros, una caiguda del 20% respecte del 2013, i que va representar quasi el 13% de les vendes netes. Simultàniament, les despeses generals i d’administració van augmentar un 2,6% i van ser de 469,9 milions, un 58,6% de les vendes.

Un altre dels fets destacats del 2014 de la farmacèutica va ser una emissió de 325 milions de bons sènior, amb venciment el 2021 a un interès del 4,6%. El deute financer d’Almirall era a finals del 2014 d’un volum similar, 319,9 milions.

La companyia, doncs, recupera l’optimisme i vol arribar a un benefici abans d’impostos de 100 milions el 2015; en paral·lel, el consell proposarà en la pròxima junta general d’accionistes el pagament d’un dividend brut de 0,20 euros per acció. I, per sobre de tot, Almirall té un roc a la faixa: AstraZeneca encara ha de pagar-li uns 1.000 milions d’euros en els pròxims anys.

stats