FARMÀCIA
Economia 14/10/2017

Almirall trenca el ‘veto’ de la patronal contra la sanitat andalusa

La farmacèutica se salta la norma no escrita de no competir en un concurs que, a més, ha perdut

Albert Martín
3 min
Jorge Gallardo és president d’Almirall i, a més, vicepresident de la patronal Farmaindustria.

BarcelonaLa farmacèutica catalana Almirall ha viscut possiblement un dels pitjors estius de la seva història. En els últims mesos, ha vist de tot, i tot dolent: fulminants caigudes en borsa, relleus a la cúpula executiva i caigudes superiors al 40% en els seu resultats. La deriva d’Almirall, que va facturar 859 milions d’euros l’any passat, va tenir un altre component: segons ha pogut saber l’ARA, la farmacèutica dels Gallardo va decidir presentar-se per primera vegada a un concurs de medicaments del polèmic Servei Andalús de Salut (SAS) i ho va fer sense sort: no va aconseguir adjudicar-se el contracte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les subhastes del SAS no són una subhasta corrent. Aquest servei de salut ha mantingut amb els anys un llarg contenciós judicial amb el sector farmacèutic, i en concret amb la seva patronal, Farmaindustria. L’origen del conflicte es remunta a finals del 2011, quan Andalusia va anunciar que faria les seves pròpies subhastes de medicaments i obriria la porta als genèrics, més barats que els de patent. El pas va ser interpretat per Farmaindustria com un veritable atemptat contra els seus interessos. La patronal va portar la decisió del SAS als tribunals, que no li van donar la raó. En els últims cinc anys, l’enfrontament judicial ha sigut constant.

Una llei no escrita

Això ha fet que entre els socis més destacats de Farmaindustria es considerés un sacrilegi participar en unes subhastes que van indignar un sector que adduïa que Andalusia envaïa competències estatals i que trencava l’equitat en l’accés als medicaments entre tots els ciutadans espanyols.

Almirall, una de les grans empreses del sector farmacèutic a Catalunya i un dels socis de referència de Farmaindustria (el president d’Almirall, Jorge Gallardo, n’és vicepresident), havia complert aquesta llei no escrita de la patronal: prohibit concórrer als concursos de la sanitat andalusa. Fins aquest estiu, que Almirall va decidir trencar la norma. Al juliol, el SAS va publicar els resultats de l’última subhasta i es va fer pública la sorpresa: entre les empreses licitants va aparèixer la multinacional catalana per primer cop. El pitjor, a més, és que tot i trencar aquesta norma, no va guanyar.

Consultada per aquest diari, Almirall ha evitat comentar el tema: “Ens presentem a molts concursos -diuen-. I no tenim cap genèric”, puntualitzen. Però el cert és que la seva presència al concurs de la sanitat andalusa s’ha fet pública i ha fet que apareguin comentaris sobre la seva situació econòmica. Al sector expliquen que les reunions de Farmaindustria, com les de moltes altres patronals, sovint són viscudes pels executius de les companyies que hi assisteixen com una obligació molesta que, almenys, serveix per desconnectar de les urgències del dia a dia de l’empresa i per passar una bona estona amb coneguts i amics del sector. “Anar allà i que tothom sàpiga que has concursat al SAS és una mala passada”, diu una font.

Malgrat tot, fonts de Farmaindustria neguen que hi hagi cap mena de represàlia ni que la patronal adverteixi els seus membres contra la possibilitat de presentar-se a les subhastes del SAS. “Aniria contra la lliure competència, mai ho hem fet”, van explicar a l’ARA.

El dubte és ara saber si la companyia vol seguir licitant a la sanitat andalusa o si quedarà com una acció puntual dels últims mesos de mandat d’Eduardo Sanchiz, que acaba de ser rellevat per Peter Guenter com a conseller delegat.

stats