FARMACÈUTIQUES
Economia 25/07/2012

Almirall podrà vendre als EUA i a Europa un nou medicament

La farmacèutica Almirall rep l'autorització per vendre a Europa i als Estats Units un nou fàrmac desenvolupat per l'empresa catalana. És un medicament per tractar una malaltia pulmonar greu.

Elena Freixa
2 min
El principal grup farmacèutic a Espanya disposa d'un centre de recerca de referència a Sant Feliu de Llobregat.

BARCELONA.El grup català Almirall va rebre ahir el vistiplau de les autoritats reguladores europea -la Comissió Europea- i nord-americana -la Food and Drug Administration (FDA)- per començar a vendre un dels seus nous fàrmacs estrella, el Tudorza, a finals d'aquest any. El permís suposa no només un nou èxit que s'apunta l'empresa en el camp del tractament de malalties respiratòries, sinó també una bona notícia per a un medicament desenvolupat a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Tudorza és un fàrmac basat en el principi actiu de l'aclidini, que serveix per tractar la malaltia pulmonar obstructiva crònica, que és la tercera causa de mort als Estats Units i que cada any costa la vida de fins a 300.000 persones a Europa, segons van explicar ahir fonts del grup. A tot el món pateixen la malaltia 64 milions de persones. Es tracta d'una afectació pulmonar progressiva que dificulta la respiració.

En el cas del mercat europeu, Almirall ha cedit els drets de venda a la companyia Menarini, que serà la comercialitzadora en gairebé tots els estats membres de la UE. Al mercat nord-americà els drets de venda són compartits amb el grup farmacèutic britànic Forest. Al Japó l'encarregada de vendre el Tudorza serà la companyia Kyorin, i Daewoong ho farà a Corea.

Aposta per la R+D i l'exterior

Almirall, que és el primer grup farmacèutic a Espanya, és la sisena empresa a l'Estat amb més inversió en R+D. El seu president, Jorge Gallardo, va recordar ahir que el que Almirall destina a recerca és l'equivalent al 3% de la inversió en R+D a Espanya. En total, l'any passat va dedicar-hi l'equivalent al 20% de vendes (145 milions) i de plantilla (500 persones). A Catalunya el grup compta amb un centre de referència a Sant Feliu de Llobregat i en té dos més a Alemanya.

Pel que fa a l'estratègia de creixement, la farmacèutica manté la velocitat de creuer a l'exterior, on les vendes han passat en cinc anys del 30% al 50% del total.

Aquest any el grup confia en un segon gran llançament, que està pendent de l'aprovació de les autoritats reguladores nord-americanes. Es tracta d'un fàrmac contra la síndrome de l'intestí irritable amb restrenyiment.

I el pes de l'exterior encara avançarà més, tenint en compte l'estratègia de retallades de la despesa en medicaments a Espanya. Els càlculs que va fer el president d'Almirall fa uns mesos durant la junta d'accionistes situen les vendes al mercat interior en un 20% del total d'aquí quatre anys. Ara representen el 50% de la facturació. El clam del sector fa temps que es dirigeix a les administracions espanyola i catalana perquè no deixin que la indústria perdi vigor i s'ofegui la recerca i el desenvolupament de nous fàrmacs.

Gallardo ha lamentat en diverses ocasions les normes restrictives que s'acumulen a Espanya els últims anys i que posen en perill activitats com la d'Almirall, que treballa en les fases més inicials del desenvolupament de nous medicaments (des de la molècula). L'últim any, la facturació al mercat espanyol va caure un 13% per la retallada pública i la rebaixa de preus.

stats