CRISI
Economia 12/06/2012

Almunia diu que Espanya cobrarà com a mínim un 8,5% anual a la banca rescatada

El FROB rebrà la línia de crèdit a un tipus d'entre el 3% i el 4%

Ara
2 min
Almunia avisa que Spanair podria Haver de tornar  els ajuts públics

BarcelonaEl comissari de Competència i vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, ha declarat avui que Espanya cobrarà com a mínim un interès del 8,5% anual als bancs als quals rescata perquè així ho exigeix la normativa comunitària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Almunia ha explicat que l'ajuda que ha sol·licitat el govern espanyol per sanejar el seu sistema financer, i que se canalitzarà a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), es considera una "inversió" de l'Estat.

Si els bancs als quals Espanya injecta fons surten endavant, l'Estat guanyarà diners, mentre que si, malgrat aquesta injecció, les entitats no milloren, el FROB perdrà diners. A hores d'ara encara es desconeixen les condicions del crèdit, però tot apunt a que el FROB rebrà els 100.000 milions d'euros a un tipus d'interès d'entre el 3% i el 4%.

Per això, Almunia ha insistit que les injeccions de capital han de servir per "redreçar la salut de les entitats", que hauran de comptar amb un model de negoci viable i estan obligades a emprendre una reestructuració.

Així, al cap de cert temps, quan es notin els efectes positius de la reestructuració en el compte de resultats del banc rescatat, el valor de les entitats augmentarà.

El comissari europeu ha recordat que això és el que està succeint amb algunes entitats que van ser nacionalitzades en altres països fa tres o quatre anys, cosa que permetrà als Estats recuperar la inversió feta fins i tot amb guanys.

És una cosa que no s'ha de descartar en absolut, ha afegit Almunia, que ha explicat que el FROB podrà fer arribar l'ajuda europea als bancs espanyols amb la compra directa d'accions o a través de bons convertibles contingents ("cocos", en l'argot financer).

Si la injecció de capital es fa mitjançant la compra d'accions, el valor d'aquests títols determinarà que l'Estat recuperi abans o després la seva inversió i pot anar rebent dividends si l'entitat té beneficis.

En cas que l'ajuda europea a les entitats es faci arribar a través de la compra de "cocos", l'Estat rebrà un interès fix anual per aquests instruments de capital fins a la seva desinversió. En aquest cas, l'interès mínim que ha acceptat la Comissió en casos anteriors ha estat del 8,5%, ha destacat el comissari.

Les normatives comunitàries d'ajudes estatals exigeixen que els bancs que les reben contribueixin al cost de la seva pròpia reestructuració i que, per tant, l'Estat rebi una remuneració adequada per aquests ajuts.

stats