Economia 11/06/2012

Berlín i Brussel·les adverteixen que la 'troica' vigilarà que Espanya compleixi amb la reestructuració bancària

El vicepresident de la CE, Joaquín Almunia, recorda que "qui dóna diners mai els dóna gratis". Wolfgang Schäuble, ministre de Finances alemany, diu que "vigilarà amb precisió que es compleixi el programa"

Ara
2 min

BarcelonaEl vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, ha advertit aquest dilluns que el préstec de la UE a la banca espanyola comporta unes obligacions i compromisos que caldrà complir, ja que "qui dóna diners mai els dóna gratis".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, ha declarat que "hi haurà una 'troica' [Comissió Europea, Fons Monetari Internacional i Banc Central Europeu)] que s'encarregarà de controlar amb precisió que es compleixi el programa". Schäuble ho ha dit en declaracions a l'emissora pública Deutschlandfunk.

En una entrevista a la Cadena SER, Almunia ha subratllat que l'aspecte fonamental és recapitalitzar els bancs espanyols i ha assegurat que el préstec en si no computa com a dèficit, sinó com a deute, i que el que sí que es traduirà en dèficit públic serà el pagament dels interessos a aquesta ajuda.

Almunia ha recordat que les condicions detallades del tipus d'interès del préstec i els terminis encara no s'han discutit, i que l'FMI no cofinança, en aquest cas, però sí que participa en les tasques de seguiment de tot el que hagi de passar.

"Els estats membres són els que posen els diners i, per descomptat, tots els préstecs porten aparellades unes obligacions i compromisos per part de qui rep el préstec", ha asseverat.

Almunia ha dit que els 100.000 milions d'euros oferts per recapitalitzar la banca espanyola són "una xifra màxima", i ha afegit que encara es desconeix l'informe de les dues auditories externes que estan avaluant la banca espanyola.

Per al vicepresident de la CE, el més important no és la denominació de "préstec o rescat", sinó començar a resoldre els problemes del sistema bancari i que Espanya torni a reprendre un camí de creixement, ja que "el millor és no perdre el temps", ha dit.

Sobre si hauria estat necessari el rescat bancari sense el forat de Bankia, Almunia ha reconegut que la crisi de l'entitat bancària "ha estat i és molt important", encara que ja abans la situació dels mercats financers i d'algunes economies de la zona de l'euro era molt delicada.

En aquest sentit, també ha considerat rellevant el que passi a les eleccions gregues i ha dit que són "moments decisius", després de confiar que tant Grècia com el sistema bancari espanyol es comenci a enfortir un altre cop.

Així mateix, Almunia ha destacat que la CE negociarà fins a l'últim detall cada pla de reestructuració de cada entitat que necessiti suport públic, i cadascuna d'elles haurà de presentar un pla en detall.

El vicepresident de la CE ha afegit que el president dels EUA, Barak Obama, és conscient que si la zona de l'euro tira endavant, l'economia nord-americana se'n beneficiarà.

Almunia ha assenyalat que l'actual crisi està duent a organitzar un sistema financer regulat, controlat, en el millor sentit de la paraula, perquè no cometi els excessos que s'han comès, per la qual cosa cal adoptar decisions en l'àmbit europeu i global més contundents.

"Aquesta crisi posa en l'agenda dels polítics una reflexió molt seriosa sobre la impossibilitat de seguir acceptant privilegis que no ens corresponen", ha dit.

stats