Economia 19/06/2017

Álvaro Nadal: "La Constitució és tremendament analògica"

El ministre de Turisme, Energia i Agenda Digital admet que cal reinterpretar i adaptar la carta magna per al canvi tecnològic

Júlia Manresa
2 min
Álvaro Nadal va ser ahir 
 Al Cercle d’Economia.

SantanderCal renovar el marc jurídic espanyol per fer-lo més més digital. Aquest és un dels missatges del ministre de Turisme, Energia i Agenda Digital del govern espanyol, Álvaro Nadal. Tal com ha afirmat el titular de la cartera digital aquest dilluns en unes jornades a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a Santander, "la nostra Constitució i la resta de les nostres lleis són tremendament analògiques". Nadal ha defensat una reinterpretació més digital de la Constitució espanyola, una visió més adaptada al canvi tecnològic, per la qual cosa el seu ministeri ha fomentat un grup de treball destinat a aquesta tasca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Nadal, cal que la carta magna espanyola s'apliqui correctament al món digital, tant des del punt de vista de la propietat intel·lectual, per exemple, com pel que fa al codi tributari o la ciberseguretat, ja que, segons aquest ministre, el marc jurídic espanyol no està adaptat als canvis que comporta la revolució digital.

"La reforma del 'roaming' ha estat un anunci"

El ministre Nadal també ha estat crític amb el compromís dels governs europeus, incloent-hi l'espanyol, amb el canvi i l'agenda digital. Nadal ha admès que "es parla molt" però es fa poc per aconseguir el canvi. Nadal, per exemple, s'ha referit al canvi regulador del 'roaming', i ha assegurat que no s'ha fet d'una manera equilibrada, sinó que "ha estat més un anunci per tenir impacte al consumidor", però que no s'ha analitzat prou.

En aquest punt, el ministre també ha detectat com a assignatura pendent les polítiques de finançament per a projectes tecnològics i digitals dels bancs. Nadal ha assegurat que "el sistema financer no està especialment preparat per finançar aquesta mena de projectes.

"Ja som prou bons donant hipoteques i finançant pimes, però no donant finançament a 'start-ups'", ha afirmat.

Barcelona com a exemple

D'altra banda, Nadal ha recordat que el desenvolupament del 5G també és una de les assignatures pendents i, tot i que ha assegurat que no hi ha data, ha recordat que cal complir amb el marc europeu que fixa el desenvolupament d'aquesta tecnologia per al 2020. El que sí que ha assegurat és que l'any que ve es desplegarà a través de l'espectre de 3,5G.

En general, Nadal ha volgut oferir un discurs que reconeix que a Espanya encara li queda molt recorregut en el sector digital, i ha volgut recalcar que l'Estat no pot quedar enrere en aquesta tercera revolució industrial. En aquest punt, Nadal ha posat com a exemple el 'hub' emprenedor de Barcelona, la Barcelona Tech City, com un dels punts on s'està fent correctament i s'està potenciant l'emprenedoria i l'obertura internacional del sector tecnològic.

stats