AEROLÍNIES
Economia 29/11/2011

American Airlines presenta suspensió de pagaments

En els darrers anys ha passat del primer al sisè lloc del rànquing mundial de companyies aèries

Ignasi Pujol
1 min
Un avió d'American Airlines

BarcelonaL'aerolínia American Airlines s'ha declarat en suspensió de pagaments després de no aconseguir la reducció de costos prevista. En els darrers anys les fusions viscudes a la indústria aèria han fet caure American del primer lloc del rànquing mundial d'aerolínies al sisè lloc mundial i al tercer als Estats Units per volum de facturació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia s'ha acollit al capítol 11 de la llei de fallides dels Estats Units, amb uns actius valorats en 24.700 milions de dòlars (18.531 milions d'euros) i deutes per valor de 29.600 milions de dòlars (22.208 milions d'euros). És la suspensió de pagaments més important de la història del sector aeri.

La companyia, que té un vol diari entre el Prat i Nova York, assegura que mantindrà les seves operacions amb normalitat.

American ja ha anunciat el relleu del seu president, Gerard Arpey, que es jubilarà i serà reemplaçat per Thomas Horton.

Els pilots i la resta d'empleats d'American Airlines van deixar 1.600 milions de dòlars (1.200 milions d'euros) a la companyia l'any 2003 per evitar la fallida, situació provocada després dels atemptats de l'11-S, que van sacsejar la indústria aèria, especialment als Estats Units.

El 2010 va ser l'aerolínia que va perdre més diners: un total de 471 milions de dòlars (353 milions d'euros), tot i ser la segona aerolínia mundial per volum de passatgers (201.891 viatgers), per darrera de Delta.

American havia de protagonitzar una fusió a tres bandes amb Iberia i British Airways.

L'augment del preu del petroli i la forta competència entre companyies ha provocat durant els darrers mesos un fort deteriorament en els comptes de les empreses.

Les accions de la companyia havien caigut dels 6 dòlars del juliol als 1,71 dòlars d'ahir.

stats