FUSIONS I ADQUISICIONS
Economia 24/07/2018

Una altra empresa familiar venuda: la italiana Amplifon compra Gaes

La família Gassó es ven l’empresa de centres auditius per 528 milions

Dani Cordero
3 min
El conseller delegat de Gaes, Antoni Gassó. CÈLIA ATSET

BarcelonaGaes, el fins ara grup familiar català de solucions auditives, va donar ahir la campanada. La italiana Amplifon, un dels tres gegants globals del sector, en va anunciar l’adquisició. Pagarà 528 milions d’euros a la família Gassó i a d’altres accionistes minoritaris. És la segona operació corporativa més gran que es tanca a Catalunya aquest any, si no es compten les vendes de les cotitzades Abertis i Cellnex. Només Cirsa, per uns 2.400 milions d’euros, va ser taxada per una xifra superior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La venda, però, també suposa un altre cop a la històrica presència familiar en la indústria catalana. Els Gassó renuncien al grup, de la mateixa manera que en els últims mesos ho han fet Manuel Lao a Cirsa i part de les famílies Ferrer i Raventós a Freixenet i Codorníu, respectivament. Cap de les dues empreses va revelar si l’actual equip gestor es mantindrà en el càrrec per garantir la continuïtat de l’explotació.

L’adquisició de Gaes arriba en el seu millor moment de vendes. L’any passat va facturar 210 milions d’euros i va obtenir un ebitda (benefici abans d’interessos, impostos i altres conceptes) de 30 milions d’euros. Amplifon, que preveu tancar l’operació abans que s’acabi aquest exercici, va assegurar que preveu unes sinergies de 20 milions d’euros a partir del 2021, però l’operació aportarà rendibilitat a l’acció (descomptats els costos d’adquisició) des del primer exercici, segons va defensar la companyia en una conferència amb analistes per explicar la transacció.

Mercat llatinoamericà

Els números expliquen part del que representa la compra per al grup italià, que competeix amb la suïssa Sonova i la danesa William Demant en la comercialització dels aparells d’audició, un dels sectors amb projecció de futur a causa de l’envelliment de la població. Gaes és el líder del sector a Espanya, on el mig miler de botigues que controla li aporten el 87% de les vendes. Amplifon aconsegueix així aquest mercat i s’obre portes en els altres països on també la companyia catalana està present. Aquests països són, d’una banda, Portugal i Andorra, on es trobarà de sobte amb més d’una vintena d’establiments, però sobretot els del mercat llatinoamericà, on Gaes va desembarcar el 1999 i on té una setantena de botigues repartides per Mèxic, l’Argentina, Xile, Colòmbia, Panamà i l’Equador. Amplifon, que actualment factura 1.266 milions d’euros -218 milions d’ebitda-, aconseguirà amb una sola operació superar l’11% del mercat dels aparells auditius, fortament atomitzat. Tot i així, reforça el seu lideratge.

“La suma del negoci rendible de Gaes, els beneficis d’un abast més ampli i el sòlid perfil financer ens permetrà avançar amb èxit en els nostres plans de desenvolupament”, va afirmar Enrico Vita, conseller delegat d’Amplifon. El conseller delegat de Gaes, Antonio Gassó, va defensar que l’acord afavorirà “la construcció d’un futur sòlid per als col·laboradors de Gaes, i reforçarà el lideratge de la marca a Espanya i la reforçarà en els mercats hispanoparlants globals”.

Amplifon pagarà en efectiu l’operació, que serà finançada pel banc italià Unicredito. L’endeutament net del grup italià suposarà 3,4 vegades l’ebitda.

Les xifres de l’operació

Vendes

Amplifon és el líder del sector dels centres auditius, amb una xifra de vendes de 1.266 milions d’euros. Gaes va tancar el 2017 el seu millor exercici: 210 milions d’euros.

Preu

Gaes es valora en 528 milions d’euros, que és el segon preu més alt per a una empresa familiar a Catalunya aquest any. Només Cirsa la supera: 2.400 milions d’euros.

Beneficis

Amplifon preveu aconseguir unes sinergies de 20 milions d’euros anuals a partir del 2021.

stats