HABITATGE
Economia 28/05/2018

Amsterdam posa fre a Airbnb seguint l’exemple de Barcelona

La ciutat es planteja prohibir els allotjaments turístics al centre

Júlia Manresa
3 min
Amsterdam posa fre a Airbnb seguint l’exemple de Barcelona

MadridEls lobistes d’Airbnb s’havien dedicat els últims anys a escampar per Barcelona i altres ciutats l’exemple d’Amsterdam (i també de París) com a ciutats on havien aconseguit cooperar amb les autoritats i trobar regulacions més favorables. Però el turisme no és només un problema cabdal a Barcelona. La ciutat dels llums vermells i els coffee shops pateix dels mateixos mals i té les mateixes pors. Per això una nova coalició arribada al govern municipal ha decidit seguir el camí de Barcelona, Palma i Venècia per posar fre als allotjaments turístics d’Airbnb a la capital holandesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La coalició de partits que negocia formar govern, capitanejada en aquesta iniciativa pels verds, GroenLinks, ha acordat prohibir els allotjaments turístics que s’anuncien a través d’aquesta plataforma tecnològica al centre de la capital i rebaixar a la meitat (de 60 a 30) el màxim de dies que es poden llogar els allotjaments de curt termini a les zones on sí que es permeti l’activitat d’Airbnb. Des de GroenLinks ja fa mesos que impulsen el desenvolupament de la plataforma Fairbnb a Amsterdam (també està disponible a Barcelona). Es tracta d’una plataforma que vol oferir una alternativa sostenible, cooperativa i comunitària d’allotjament de curt termini entre locals.

Però hi ha altres mesures per evitar el que s’ha anomenat la “disneyficació” d’Amsterdam. La ciutat també preveu elevar la taxa turística al 7%, amb l’objectiu de recaptar 105 milions d’euros a l’any, tal com recollia aquesta setmana la revista Forbes. N’hi ha també per als creuers, que no podran atracar al port central sinó que s’hauran de desviar. Es limitarà la navegació d’embarcacions turístiques pels canals més importants i també es posaran límits als tours amb segway o a les bierfiets (barres de cervesa amb pedals).

Por al tren de Londres

La polèmica sobre quin tipus de turisme vol atreure aquesta ciutat a partir d’ara també està sobre la taula a Amsterdam. Segons Business Insider, la capital dels llums vermells té uns 800.000 habitants però espera haver acollit 18 milions de turistes el 2018, un 20% més que el 2016. “Hem d’assegurar que la ciutat continua sent habitable per a tots els que hi viuen [...] És un problema que preocupa realment els residents, que se senten cada vegada més atacats per la massificació dels turistes, en part a causa d’Airbnb i dels hotels il·legals”, deia Yvette Hofman, portaveu de GroenLinks, en declaracions a l’edició irlandesa de The Independent.

El mateix mitjà recorda que aquesta voluntat arriba un mes després que Eurostar hagi anunciat un tren directe entre Londres i Amsterdam, que incentiva encara més les temences i el rebuig dels habitants de la capital dels Països Baixos.

En canvi, des de la companyia nord-americana sostenen tot el contrari. Asseguren que “la proposta perjudicarà els habitants de la ciutat i afavorirà els grans hotels, que creixen cada any i porten turistes als districtes centrals”. A més, rebaixen l’impacte que té la seva activitat, perquè comptabilitzen que els visitants que s’allotgen a través de la plataforma d’Airbnb són poc més del 4% del total.

La companyia nord-americana aprofita la polèmica per oferir-se a col·laborar amb el nou govern de coalició amb l’objectiu d’“assegurar que tanta gent com sigui possible es beneficiï del turisme, en comptes de les cadenes internacionals”.

En aquest context, la ciutat d’Amsterdam també està intentat que els turistes deixin de recordar-la i desitjar-la per la marihuana i la prostitució regulada i està en plena campanya per fer valer actius culturals com ara Van Gogh, Rembrandt o la casa d’Anna Frank.

stats