Andorra començarà a intercanviar informació fiscal automàticament amb la UE

La banca andorrana reivindica la seva experiència en gestió de patrimonis

Andorra intercanviarà automàticament informació fiscal amb la Unió Europea (UE) amb dades des de l'1 de gener del 2017, tot i que la primera comunicació serà el 2018, segons la llei aprovada al novembre pel Consell General (Parlament) del Principat.

La directora general de l' Associació de Bancs Andorrans (ABA), Esther Puigcercós, ha explicat la nova norma en una trobada amb premsa a Barcelona i ha reivindicat l'experiència de les cinc entitats financeres associades en la gestió de patrimonis.

Aquesta normativa dóna aplicació a l'acord signat entre Andorra i Brussel·les al febrer amb l'objectiu de prevenir el frau fiscal i dissuadir possibles evasors que vulguin ocultar ingressos o valors a l'estranger.

Fins ara, Andorra facilitava informació fiscal sols quan rebia una petició concreta, segons una llei del 2009, però ara se suma a l'acord internacional d'intercanvi automàtic anual començant per la UE.

Per fer-ho, les entitats financeres i de gestió d'inversions andorranes han de saber la residència fiscal de tots els seus clients, de manera que s'ha establert un període d'adaptació per als comptes anteriors a l'1 de gener del 2017, mentre que als nous ja els demanaran tota la informació necessària per facilitar les dades l'any següent.

En el cas dels comptes preexistents, la primera comunicació de dades per a les de més d'un milió de dòlars serà el 30 de juliol del 2018 (amb dades de l'exercici 2017), mentre que per a les d'un saldo inferior serà el 30 de juny del 2019 (amb dades de l'exercici 2018).

En el cas de les empreses, les preexistents de menys de 250.000 dòlars queden excloses de l'intercanvi d'informació, mentre que les d'un saldo superior entren en el termini del 30 de juny del 2019.

La informació que s'intercanvia és la fixada per l'OCDE com a estàndard internacional: número d'identificació fiscal, nom, direcció, data de naixement, tipus de rendes, ingressos derivats de la venda o transmissió d'actius, i el saldo dels comptes.

També queden excloses de l'intercanvi automàtic d'informació comptes amb molt poc saldo (menys de 1.000 dòlars) i productes d'estalvi per a la vellesa o vinculats a finalitats educatives, socials o d'adquisició d'habitatge.

A més, els països no podran utilitzar la informació aconseguida per l'intercanvi automàtic per fer altres peticions d'informació de períodes anteriors al 2017.

Transparència

Aquesta llei és un pas més d'Andorra cap a la transparència financera, i la banca andorrana reivindica la seva experiència de gairebé un segle en la gestió de patrimonis per mantenir el negoci malgrat l'allunyament del país del concepte de paradís fiscal.

Així ho ha dit Puigcercós, que ha destacat que l'intercanvi d'informació fiscal s'està generalitzant a escala mundial, per la qual cosa els evasors ho tenen cada vegada més complicat.

Els cinc bancs d'Andorra que conformen l'ABA (AndBank, MoraBanc, Crèdit Andorrà, Banc Sabadell d'Andorra i VallBanc) gestionen uns 45.000 M€, 11.000 dels quals corresponen a banca comercial local i la resta a banca privada.