PRESSUPOSTOS 2012
Economia 20/12/2011

Mas-Colell només retalla la despesa un 0,7% el 2012 enfront del 10% del 2011

El conseller d'Economia ha preferit augmentar els ingressos per complir amb el dèficit. Reclama corresponsabilitat a Madrid i assegura que no es toquen les partides en serveis socials

R. Tugas / à. Font
2 min
El conseller d'Economia, Andreu  Mas-Colell, presentarà avui els pressupostos catalans per al 2012.

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest matí uns pressupostos per al 2012 que volen complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,3% a costa de mantenir la despesa i incrementar els ingressos. Tot i això, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha puntualitzat que les partides destinades a fer front al deute i a pagaments diferits puja, fet que implica que altres despeses s'han de retallar. Tot i això, ha afirmat que la despesa social es manté i tan sols baixa del 69,8% al 69,3% del pressupost total dels departaments. Les retallades en l'àmbit dels treballadors públics permeten mantenir la despesa i Mas-Colell ha volgut agrair a aquests empleats el seu esforç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a l'increment dels ingressos, una novetat respecte a l'ajust del 2011: el Govern preveu obtenir uns 1.609 milions d'euros més a través de mantenir el tipus impositiu dels trams més elevats de l'IRPF, aplicar l'impost de patrimoni, incrementar l'impost de vendes minoristes d'hidrocarburs, impulsar una ecotaxa i un tiquet moderador sobre la recepta mèdica, l'increment de l'impost d'actes jurídics documentats i d'altres taxes, com el cànon de l'aigua, i la venda de patrimoni. Mas-Colell, però, ha reclamat corresponsabilitat a l'Estat perquè pagui totes les partides previstes en el sistema de finançament, com el fons de competitivitat o la disposició addicional tercera.

D'aquesta manera, el pressupost de la Generalitat baixa lleument fins als 29.727 milions d'euros –un 0,7%, enfront del 10% en què ho va fer el 2011– i el del total del sector públic es queda en 37.024 milions. Mas-Colell ha destacat que en dos anys s'haurà rebaixat el dèficit en 5.611,8 milions, un 67,2%, un esforç que, ha afirmat, "era necessari i no calia que ens ho digués Alemanya". Tanmateix, el conseller no ha volgut mullar-se sobre si podrà complir amb l'objectiu de dèficit que es va fixar per al 2011 després dels impagaments del govern central i ha preferit esperar a la liquidació dels comptes.

stats