Codorníu perd un assalt a Europa per impedir que un celler d'Àlaba registri la marca Ana de Altun

El Tribunal General de la UE retorna el cas a l'oficina de propietat intel·lectual europea

La justícia europea no creu que l'existència d'un vi blanc sota la marca Ana de Altun sigui incompatible amb la ja existent marca per a diverses begudes alcohòliques Anna de Codorníu. El Tribunal General de la Unió Europea ha desestimat les raons que Codorníu va presentar davant l'oficina europea de propietat intel·lectual davant el recurs de Bodegas Altún, d'Àlaba, que va voler registrar la marca Ana de Altún per a un vi blanc. El Tribunal General creu que no queda demostrat que la marca Anna de Codorníu tingui tan renom com per haver d'impedir el registre d'Ana de Altun i retorna el cas a l'oficina de propietat intel·lectual. 

El cas suposa una cadena d'anades i vingudes entre l'oficina europea de propietat intel·lectual (EUIPO) i el Tribunal General, que han estimat i desestimat en diverses ocasions les raons de les dues empreses. Quan bodegues Altun van registrar la marca Ana de Altun per a vins blancs, Codorníu va presentar un recurs a l'agència europea de propietat intel·lectual i aquesta va estimar-lo. Tot i això, després la bodega basca va tornar a recórrer la decisió i aleshores es va anul·lar la resolució anterior, ja que l'agència va considerar que no hi havia risc de confusió. Després d'aquest pas, Codorníu ja només podia recórrer davant del Tribunal General de la UE, i així ho va fer. Amb una sentència del 2017, el Tribunal General va estimar el recurs i va tornar a demanar intervenció de l'agència de propietat intel·lectual. Aquesta última va considerar que els dos logotips de la marca tenen unes similituds escasses però va considerar que, com que la marca Anna té un renom considerable dins els productes de vi blancs, el consumidor espanyol podia associar la marca de Bodegas Altún amb la marca figurativa d'Anna i que, per tant, l'empresa alabesa se'n podia beneficiar. Després d'aquesta nova decisió, però, Bodegues Altún va tornar a recórrer al Tribunal General i aquest ha resolt aquest dijous al seu favor. 

En la sentència dictada aquest dijous, el Tribunal General torna a anul·lar la decisió de l'agència de propietat intel·lectual, que haurà de prendre una nova decisió. El tribunal considera que queda poc demostrat que la marca figurativa Anna hagi adquirit tant renom com sosté Codorníu. Considera que Bodegas Altún té raó quan sosté que l'agència europea de propietat intel·lectual es va equivocar perquè Anna de Codorníu té una marca que es coneix pel bust de la dona que hi apareix siluetejat i pel conjunt del nom 'Anna de Codorníu' i no només 'Anna', cosa que no implicaria confusió entre els dos productes. 

Ara, però, amb aquesta decisió del Tribunal General de la Unió Europa, l'agència de propietat intel·lectual haurà de tornar a pronunciar-s'hi.