Economia
Economia 16/03/2012

Antoni Castells diu que la independència de Catalunya és "viable econòmicament"

L'exconseller d'Economia diu que és "d'una obvietat total" que Catalunya pugui ser l'estat 28 de la Unió Europea. Defensa, però, una "integració econòmica" en un món de "sobiranies" compartides

Ara
2 min
Antoni Castells, exconseller d'economia i director d'EuropeG, a 'Els matins' de Tv3

BarcelonaL'exconseller d'Economia, Antoni Castells, veu "viable econòmicament" la independència política de Catalunya, tot i que admet que es decanta per una "integració econòmica" en un món de "sobiranies" compartides. Així ho va dir aquest dijous en una conferència i a Manresa i ho ha reiterat aquest divendres al matí en una entrevista a 'Els Matins' de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Castells va ser ahir contundent: "La independència política és viable econòmicament: la independència de ser l'estat 28 de la Unió Europea. Això em sembla que és d'una obvietat total. Catalunya, si poséssim tots els països en filera índia, seria el quart o cinquè en PIB per càpita. Però en valor absolut, el PIB seria l'onzè o dotzè. En tindríem 16 o 17 darrere!" Com a anècdota, l'exconseller va explicar que, en una visita, el ministre d'Economia de Xile es va sorprendre quan va veure el PIB de Catalunya. "És el doble que Xile!"

"Aquest llegat que ens deixa el catalanisme polític de principis del segle XIX; el propòsit de transformar l'Estat, per mi deixa de tenir sentit. L'Estat ja és un estat modern però no serà federal perquè espanya no vol", diu Castells. "Hem d'abandonar el propòsit de redimir Espanya, en tot cas que ho decideixin ells", conclou.

L'exconseller del PSC, actual director del grup d'opinió d'EuropeG, deixa clar que no és tan favorable de la independència de Catalunya com a tal sinó cap a una Europa integrada a nivell federal, en què hi hagi “independència econòmica i sobiranies compartides”. Amb tot, admet que "negociant" es pot arribar a assolir la independència. "És l'única possibilitat. M'he trobat negociant en condicions molt dures i molt difícils, però no conec altre mètode. Si tinguéssim tancs, podríem treure els tancs i declarar-nos independents, però sinó... que es pot fer?"

Ball de xifres sobre les balances fiscals

Aquest divendres, Castells ha reiterat les seves opinions sobre la viabilitat de la independència. En una entrevista a 'Els Matins' de TV3 també ha evitat polemitzar sobre els mètodes de càlcul de les balances fiscals. El PSC va minimitzar ahir les xifres del conseller Andreu Mas-Colell i va donar una dada molt inferior: 791 milions davant els 16.409 milions que dóna el Govern –segons dades del 2009 i fent servir el mètode de flux monetari. El PSC s'aferra a la dada –també d'Economia– que no neutralitza els efectes de la crisi.

L'exconseller també reconeix que "seria d'una petulància immensa" si considerés que tot el que va fer al capdavant de la conselleria d'Economia ho va fer "bé", i admet que "amb la distància", ara hi ha "coses" que les faria d'una altra manera, però considera "injust" i "exagerat" el discurs de l'actual Govern sobre el llegat assumit. D'altra banda, recorda que el dèficit del 2010 és similar al del 2011.

L'exconseller d'Economia també desmenteix el discurs del govern espanyol de centrifugar la culpa del dèficit estatal, i adverteix: "No és veritat que Catalunya tingui un dèficit estratosfèric, com tampoc ho és que sigui conseqüència del desgavell".

stats