Economia 05/07/2012

L'Audiència Nacional anul·la els acomiadaments d'una empresa que va esperar la reforma laboral per fer un ERO

Tradisa va presentar l'ERO tres dies abans de la reforma laboral. Llavors el va retirar i el va tornar a presentar sense cap modificació

Efe
2 min

MadridLa sala social de l'Audiència Nacional ha anul·lat els acomiadaments de 23 treballadors d'una empresa catalana de transports que va frenar un ERO per tornar a posar-lo en marxa una vegada va entrar en vigor la nova reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la sentència, els magistrats entenen que l'empresa va incórrer en frau de llei en intentar "canviar d'àrbitre i també de regles de joc en ple partit, apartant-se frontalment del procediment exigit per la llei".

La resolució considera provat que l'empresa Tradisa Logicauto, ubicada al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), va promoure l'ERO el 7 de febrer, tres dies abans de l'entrada en vigor de la reforma laboral, davant el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

Posteriorment va desistir i va tornar a tramitar l'ERO davant la direcció general d'Ocupació del ministeri "amb els mateixos objectius i circumstàncies que en l'ERO presentat davant l'autoritat laboral autonòmica".

Segons els jutges, l'objectiu de l'empresa era "fugir del procediment administratiu que havia de seguir" i va optar pel que més la beneficiava, ja que la reforma laboral no exigeix autorització de l'administració per executar acomiadaments col·lectius.

La sentència indica que l'actuació és fraudulenta perquè intenta beneficiar-se d'un procediment més flexible que el precedent i perquè la nova legislació "deixa en mans de l'empresari la decisió d'extingir col·lectivament llocs de treball".

Afegeix que el segon acomiadament col·lectiu "reproduïa el primer sense la més mínima matisació", de manera que els magistrats entenen que no existeixen causes noves que justifiquin el cessament i represa de l'ERO.

La sentència declara nuls els acomiadaments, però aclareix que no es pot condemnar l'empresa a readmetre els treballadors, ja que han de ser aquests els que impugnin els seus acomiadaments de manera individual, encara que basant-se en aquesta sentència.

Una de les disposicions transitòries de la reforma laboral indica que els expedients de regulació d'ocupació que estiguessin en tramitació a l'entrada en vigor del reial decret llei es regiran per la normativa vigent en el moment del seu inici.

stats