Economia 19/07/2012

Manifestacions multitudinàries de rebuig a les noves retallades de Rajoy

Milers de persones s'han manifestat a tot Catalunya, i a la resta de l'Estat, al crit de "Volen enfonsar el país #No callem" per expressar el rebuig a les noves mesures del govern de Mariano Rajoy: des de la rebaixa de la prestació d'atur a la supressió de la paga extra de Nadal als funcionaris. La protesta acaba amb una detenció a Barcelona i quinze a Madrid, on 16 persones han estat traslladades a centres hospitalaris

Elena Freixa
2 min
La manifestació de Barcelona contra les retallades de Rajoy, el 19 de juliol / AFP

BarcelonaLa indignació per la nova tongada de retallades aprovades pel govern espanyol s'ha deixat sentir aquest dijous al carrer en forma de mobilitzacions. Al crit de "Volen enfonsar el país. #Nocallem", una marxa de milers de persones s'ha desplegat pel centre de Barcelona, Tarragona, Lleida o Girona. A la capital catalana la Guàrdia Urbana ha xifrat l'assistència en 40.000 persones, tot i que els sindicats han assegurat que hi havia 400.000 persones. A Tarragona s'han registrat 8.000 manifestants, a Girona 7.000 i a Lleida 4.000.La marxa de Barcelona ha acabat amb un detingut que, segons informen els Mossos d'Esquadra, formava part del grup que després de la manifestació es va dirigir al Parlament i va tirar ampolles de vidre als vehicles policials a l'entrada del Parc de la Ciutadella. A Madrid, la convocatòria ha acabat amb incidents al voltants del Congrés i 15 detencions, entre les quals la d'un menor d'edat, per desordres públics i resistència a l'autoritat. A la capital de l'Estat hi ha hagut, també, 39 persones que han requerit atenció mèdica, 16 de les quals han estat traslladades a l'hospital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hi ha hagut una vuitantena de concentracions a tot l'Estat. La marxa a Barcelona, per exemple, ha avançat molt lentament per la gran quantitat de gent entre la plaça Urquinaona i el Pla de Palau i no s'han registrat incidents remarcables. A Madrid, els manifestants, molts identificats com a funcionaris públics, han anat des de la plaça Neptuno fins a Puerta del Sol, prop del Congrés dels Diputats, que fa més d'una setmana que està absolutament blindat per la policia.

Als sindicats convocants d'aquesta jornada de protesta s'hi han sumat des de bombers a policia, associacions de veïns, entitats del tercer sector i organitzacions diverses que reclamen al govern espanyol que retiri les mesures aprovades, que van des de la reducció de la prestació d'atur a partir del sisè mes fins a la supressió de la paga de Nadal als treballadors de la funció pública.

Els màxims responsables d'UGT i CCOO han advertit a l'executiu de Mariano Rajoy que "la democràcia està en joc" i que convoqui un referèndum sobre el pla de reducció del dèficit en què s'emmarquen les retallades, que han quedat aprovades aquest dijous al Congrés gràcies a la majoria del PP.

stats