Economia 04/12/2019

Asabys lidera una ronda de 20 M€ per a un tractament contra l’ictus

En l’operació també hi han participat Ysios Capital, el Banc Sabadell, el fons italià Innogest i Omega Funds

Leandre Ibar
2 min
Clara Campàs i Josep Lluís Sanfeliu són els impulsors d’Asabys.

El fons de capital risc especialitzat en biotecnologia Asabys Partners ha liderat la tercera ronda de finançament de 20 milions d’euros per a Anaconda Biomed, una empresa catalana que desenvolupa un nou tractament contra l’ictus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l’operació també hi han participat Ysios Capital, el Banc Sabadell, el fons italià Innogest i Omega Funds, un fons amb seu a Suïssa i els Estats Units, que ja havien format part de l’última ronda, el 2017, quan va aixecar 15 milions d’euros. En aquesta ocasió, a més, també hi han participat un 80% dels 23 empleats d’Anaconda, a través d’un vehicle conjunt d’inversió. L’entrada d’Asabys a l’accionariat farà que el cofundador del fons, Josep Lluís Sanfeliu, i el director d’inversions, Sylvain Sachot, s’incorporin al consell d’Anaconda com a conseller i observador, respectivament.

Anteriorment, Anaconda havia fet una primera ronda amb Innogest el 2016, dos anys després de la seva fundació. En total, doncs, la companyia ha rebut en les tres rondes inversions per uns 40 milions d’euros entre capital privat i públic. L’empresa és un spin-off de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, amb el qual manté un acord de col·laboració. Anaconda està desenvolupant una tecnologia basada en un catèter que permet capturar els coàguls de sang que taponen les artèries del cervell i que causen l’ictus. La tecnologia és similar a la que s’utilitza actualment però amb l’afegit que conté tant un petit xuclador com una malla que talla el flux sanguini mentre s’extreu el trombe. El fet que es barri el pas a la sang facilita l’extracció total del coàgul sense que es trenqui, un dels problemes habituals fins ara i que sovint obliga a repetir l’operació, ja que en queda restes dins de l’artèria.

Dos anys d’espera

El producte està en fase d’assaig clínic i ha fet 14 dels 125 assajos amb pacients previstos arreu d’Europa. A inicis del 2021 l’empresa tindrà els resultats que determinaran l’abast del tractament. Segons Asabys, si la tecnologia dona els resultats esperats, permetrà millorar considerablement l’èxit en el tractament de l’ictus i reduir el nombre d’intervencions en un mateix pacient. La companyia també busca obtenir la certificació per comercialitzar-lo a la UE i els EUA.

stats