El BBVA pronostica que l'atur baixarà a Catalunya fins al 12% en 17 mesos

L'entitat pronostica un creixement del 2,9% aquest any tot i que alerta que el Brexit pot empitjorar les dades

Després de passar-se durant bona part de la crisi instal·lada per sobre del 20%, la taxa d'atur catalana podria baixar fins al 12% a finals de 2017. Aquesta és la previsió de BBVA Research, el servei d'estudis de l'entitat, que preveu també un creixement d'entre el 2,9% i el 3,3% a Catalunya aquest any i del 2,7% l'any vinent. Això generaria uns 215.000 llocs de feina i deixaria el percentatge de desocupats per sota del 13%. 

L'economista en cap de BBVA Research, Rafael Doménech, ha afirmat aquest dilluns que la demanda interna i el bon ritme del sector exportador seguiran impulsant l'economia catalana. Malgrat això, Doménech ha advertit de l'impacte del Brexit podria reduir "en tres o quatre dècimes" aquest creixement. 

Segons ha afegit, independentment de com es gestioni la sortida del Regne Unit de la Unió Europea "es mantindrà la suma" del creixement del PIB català en els dos propers anys sobretot a causa de la millora de les dades d'ocupació. Doménech no descarta que les previsions de cara a aquest any arribin al nivell de 2015, quan va créixer un 3,3%. 

Respecte al dèficit de la Generalitat, Doménech s'ha mostrat convençut que Catalunya no podrà complir amb el seu objectiu de dèficit. "Penso que també la Generalitat ho deu tenir clar", ha manifestat en la roda de premsa celebrada aquest migdia. 

Amb tot, el BBVA advoca per "continuar amb les reformes que modernitzin l'economia catalana i la preparin per afrontat els riscos interns i externs".