Economia 16/05/2012

El BCE i la Comissió Europea volen Grècia dins de l'euro però austera

Ho asseguren Mario Draghi i Joaquín Almunia en una conferència en què han reclamat a Atenes que compleixi "els compromisos adquirits"

Efe
3 min

FrankfurtEl Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió Europea (CE) han manifestat aquest dimecres el que volen que Grècia continuï a la zona de l'euro però han instat el país a complir els compromisos adquirits per sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president del BCE, Mario Draghi, va dir que l'entitat monetària europea "prefereix que Grècia continuï a la zona de l'euro".

En un col · loqui homenatge al espanyol José Manuel González-Páramo, membre del comitè executiu del BCE, amb motiu de la fi del seu mandat, Draghi es va referir breument a "la difícil situació de Grècia".

"Ja que el Tractat no preveu res sobre una sortida, no és un assumpte que hagi de decidir el BCE (...) Vull dir que la nostra preferència és que Grècia continuï a la zona de l'euro", va afirmar per primera vegada Draghi.

Fins ara el BCE havia dit sempre que el Tractat de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) no preveu la possibilitat que un país abandoni la zona de l'euro

El president del BCE va assegurar que l'entitat monetària continuarà complint "el mandat de mantenir l'estabilitat de preus a mitjà termini en línia amb les provisions del Tractat i preservant la integritat del nostre balanç".

El BCE va retre homenatge a González-Páramo, amb un col · loqui sobre la política monetària en què van participar també el comissari europeu de Competència, l'espanyol Joaquín Almunia, el governador del Banc de Central de Colòmbia, José Darío Uribe Escobar, i el president de UBS, Axel Weber, entre d'altres.

Almunia va dir que "totes les institucions europees com la CE, el BCE i la resta volen que Grècia segueixi a la zona de l'euro".

Almunia ha afirmat que les institucions europees "volen que perquè la zona de l'euro funcioni com ha de funcionar Grècia i els altres estats membres respectin els compromisos que han adquirit".

"Grècia a la zona de l'euro, per descomptat, però cal esforçar-se al màxim possible. El primer esforç és que Grècia compleixi els compromisos que ha adquirit amb la resta de la zona de l'euro i la UEM", va assegurar Almunia el marge del col · loqui en homenatge.

El president del Consell d'Estat grec, Panayotis Pikrammenos, va ser designat avui primer ministre per dirigir un govern de transició que porti a Grècia a la repetició de les eleccions, el proper 17 de juny, després que els comicis del passat 6 de maig no donessin un guanyador amb suficient suport per formar un Executiu.

Dragui destacar que "el dèficit públic general de la zona de l'euro ha caigut significativament; el deute hauria de deixar d'augmentar l'any i baixar a partir de llavors".

"L'extensió del progrés en aquest front ha estat reconegut i valorat insuficientment. En aquests països i en tots els països amb programes (de rescat), els governs han pres reformes significatives i difícils i continuaran fent-ho", ha postil · lat Draghi.

No obstant això, el president del BCE ha afegit que "cal fer més, hauríem apreciar la rapidesa amb què milloren les coses quan es prenen accions serioses".

Draghi va dir que la política monetària del BCE continuarà assegurant l'estabilitat de preus en la zona de l'euro en conjunt però no pot afrontar les taxes d'inflació en països individuals.

"La configuració de la competitivitat poden i han de produir-se a un nivell nacional", segons Draghi.

"Les polítiques nacionals han de conduir aquests ajustaments. Els països que experimentin costos unitaris sistemàticament per sobre de la mitjana de la zona de l'euro i pèrdua de competitivitat de recuperar competitivitat", va dir Draghi.

"Això pot aconseguir a través d'una combinació de moderació de costos-incloent en alguns casos específics d'excessos en el passat, ajustos decisius-guanyar productivitat i canvi tecnològic", ha conclòs Draghi. EFE

stats