POLÍTICA MONETÀRIA
Economia 03/11/2011

El BCE veu riscos d'una nova recessió i abaixa els tipus a l'1,25%

L'italià Mario Draghi s'ha estrenat al capdavant de l'organisme amb una rebaixa per sorpresa del preu del diner d'un quart de punt. El substitut de Trichet assegura que les tensions financeres afectaran el creixement de la zona euro

Efe
2 min
Mario Draghi

FrànkfurtEl Banc Central Europeu (BCE) ha decidit retallar un quart de punt els tipus d'interès de la zona euro, fins a l'1,25%, després de l'enduriment de la crisi del deute sobirà de l'eurozona per la situació grega. Ha sigut la primera sessió del consell de govern de l'entitat sota la presidència de l'italià Mario Draghi, substitut de Jean-Claude Trichet. La decisió ha sorprès la majoria d'analistes, que preveien que l'organisme europeu no tocaria els tipus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després de la reunió del consell de govern del BCE, Draghi ha assegurat que les tensions dels mercats financers afectaran el creixement de la zona euro durant la segona meitat d'aquest any, i també més endavant. La decisió, segons el president del banc central, s'ha pres "per unanimitat".

Draghi ha alertat que alguns riscos s'han fet realitat, i que això pot obligar a refer a la baixa els pronòstics de creixement del producte interior brut (PIB) real pel 2012. "En aquest entorn, s'haurien de moderar les pressions sobre els preus, els costos i els salaris a la zona de l'euro, la decisió d'avui té en compte això", ha dit Draghi.

El banquer italià ha advertit de l'alta inflació i ha assegurat que és possible que superi el 2% en els pròxims mesos, si bé s'espera que l'encariment dels preus caigui al llarg de 2012 per sota del 2%.

La crisi grega

Sobre la crisi grega, Draghi ha afirmat que "no es preveu en el Tractat" la sortida d'un país, després de ser preguntat per la possibilitat que Grècia abandoni la zona de l'euro. "És molt difícil comentar els actuals esdeveniments polítics a Grècia", ha dit Draghi, que s'ha limitat a demanar al país que implementi una política econòmica adequada.

stats