Crisi financera
Economia 31/05/2012

El BCE descarta intervenir per frenar la pressió dels mercats sobre el deute espanyol

Mario Draghi diu que la solució passa per una unió bancària basada en un sistema europeu de garantia de dipòsits, un fons de resolució per liquidar les entitats sistèmiques i més centralització de la supervisió financera

Agències
1 min

Brussel·lesEl president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha descartat aquest dijous una intervenció per rebaixar la pressió dels mercats contra el deute espanyol. Draghi ha reclamat al Parlament Europeu una "unió bancària", que considera que contribuiria a rebaixar la prima de risc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El BCE no pot omplir el buit de la manca d'acció dels governs en el front pressupostari. No és la nostra obligació i no és al mandat", ha dit Draghi. "Pot omplir aquest buit en el front estructural? Altre cop, la resposta és no: les reformes estructurals no tenen res a veure amb la política monetària", ha afirmat davant la Comissió d'Afers Econòmics de l'eurocambra. El president de l'autoritat monetària també ha reiterat que el BCE no pot suplir "la manca de governança a l'eurozona".

Draghi ha respost així a una pregunta de l'eurodiputat del PP Pablo Zalba, que lamentava que "els mercats castiguen de manera exagerada alguns països solvents que estan actuant amb responsabilitat".

El president del BCE li ha replicat que "el que reclamen ara els mercats és una acció molt més radical als governs" en matèria fiscal i de reformes. Draghi ha dit que la millor sortida no és una intervenció del BCE, sinó que els líders europeus determinin com serà l'euro d'aquí a uns anys i fixin calendaris i condicions per avançar en aquest sentit. "Aquesta és la contribució que es traduirà en una reducció de les primes de risc", ha sentenciat. Draghi ha apostat per crear una "unió bancària" sobre tres pilars: un sistema europeu de garantia de dipòsits, un fons de resolució per liquidar les entitats sistèmiques i més centralització de la supervisió bancària.

stats