POLÍTICA MONETÀRIA
Economia 04/08/2011

Trichet ensorra l'Íbex un 3,89% i desboca la prima de risc

La negativa del Banc Central Europeu de comprar deute espanyol i italià s'endú per endavant les borses i dispara el diferencial del bo espanyol amb el bund alemany als 399 punts

Redacció
1 min

BarcelonaEls inversors esperaven una resposta contundent del Banc Central Europeu per recuperar la confiança, però la mà del regulador no ha actuat amb fermesa. S'ha filtrat als mercats que el regulador havia realitzat compres limitades de bons portuguesos i irlandesos, però que aquestes adquisicions selectives havien deixat de banda el deute espanyol i italià. Ràpidament, les borses han començat a caure amb força i els temors han tornat als mercats de deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

l'Íbex 35 ha perdut al tancament un 3,89%, la major caiguda que ha experimentat el selectiu des de juny de l'any passat. Cap valor de l'Íbex ha pogut esquivar les pèrdues. El selectiu s'ha quedat en 8.686 punts. La resta de borses del Vell Continent han seguit el mateix camí. El CAC de París s'ha deixat un 3,9%, el DAX alemany un 3,4%, el FTSE MIB de Milà un 3,21% i el FTSE 100 de Londres un 2,34%. A Wall Street, el Dow Jones ha tancat amb pèrdues del 4,31% pels dubtes sobre la recuperació econòmica.

Les paraules de Trichet tampoc no han tranquil·litzat els mercats de deute. Més aviat tot el contrari. La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol a deu anys i el bund alemany– ha tornat a disparar-se i al tancament s'ha situat en 399 punts.

On sí que ha actuat el BCE és davant del problema de la liquiditat. Jean-Claude Trichet ha anunciat que l'entitat prestarà als bancs comercials la liquiditat que necessitin durant sis mesos en una operació extraordinària, per fer front a les tensions actuals en els mercats.

stats