Economia 21/10/2016

Draghi predica al desert: "Calen reformes estructurals a tots els països europeus"

El BCE deixa oberta la possibilitat d'allargar les compres de deute, però no s'hi compromet

àlex Font Manté
2 min
Mario Draghi ahir a Frankfurt.

El president del BCE, Mario Draghi, ha tornat a predicar al desert. Un cop més, com cada vegada que compareix en roda de premsa, ha reclamat als països de l'eurozona que facin reformes estructurals sense les quals, ha afirmat, no es poden obtenir tots els beneficis de les agressives polítiques del banc central. "La implementació de reformes estructurals s'ha d'accelerar a tots els països de l'eurozona", ha dit Draghi. Habitualment, aquesta petició ve seguida d'un silenci sepulcral. Avui, tot i que hi ha una cimera dels líders europeus a Brussel·les, sembla que no serà una excepció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un pla B per a Mario Draghi

Draghi ha concedit que, tot i els seus esforços, i malgrat que la inflació ha crescut al setembre al ritme més alt en 2 anys (un 0,4%), "no hi ha senyals convincents d'una tendència a l'alça en la inflació subjacent". La inflació subjacent és la que recull l'evolució dels preus excloent alguns dels productes més volàtils, habitualment l'energia i l'alimentació.

Al desembre, el BCE comptarà amb noves previsions de creixement i inflació fins al 2019, després de les quals Draghi podria donar noves pistes.

A més, el president del BCE ha deixat la porta oberta a les compres de deute més enllà de març del 2017, que és quan s'haurien d'acabar segons el termini anunciat pel mateix banc, però no s'hi ha compromès. El que sí que ha dit és que no hi haurà "un final abrupte" de les compres, fet que permet entreveure que les compres com a mínim s'allargaran més temps, falta veure si amb igual o menor intensitat que l'actual.

Per últim, el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d'interès en el mínim històric del 0%.

stats